Home » Știință » Dacă bei ceai fierbinte ai un risc aproape dublu de a face acest tip de cancer

Dacă bei ceai fierbinte ai un risc aproape dublu de a face acest tip de cancer

Publicat: 27.03.2019
Mulţi dintre noi ne începem ziua cu o băutură caldă, în special ceai sau cafea, însă un nou studiu arată că acest lucru creşte masiv riscurile de cancer esofagian.
Cercetătorii au descoperit că indivizii care consumă zilnic circa 700 de mililitri (două căni foarte mari) de ceai cu o temperatură de peste 60 de grade au un risc de 90% mai mare de cancer esofagian comparativ cu cei care beau mai puţin ceai şi la temperaturi mai mici.

„Mulţi oameni preferă să bea ceai, cafea şi alte băuturi fierbiinţi. Potrivit raportului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul de cancer esofagian şi, de aceea, este recomandabil să aştepte până băuturile fierbinţi se mai răcesc, înainte să le ingereze”, a afirmat dr. Farhad Islam, de la Societatea de Cancer Americană şi conducătorul studiului publicat în 20 martie în International Journal of Cancer.

Cercetări anterioare au arătat legătura dintre consumul de ceai fierbinte şi cancerul esofagian, însă noul studiu este primul care indică care este temperatura ce măreşte riscul de apariţie a acestei boli, potrivit CNN.
 
Cancerul esofagian este al optulea cel mai răspândit cancer din lume şi este deseori fatal, omorând aproximativ 400.000 de oameni în fiecare an, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului. Cauzele frecvente ale acestei boli sunt leziunile la nivelul esofagului ca urmare a fumatului, alcoolului, refluxului gastric şi, în urma noii cercetări, băuturilor fierbinţi.
 
Esofagul este un tub lung prin care alimentele şi lichidele ajung în stomac.
 
Studiul a fost realizat pe 50.045 de persoane din Golestan, o provincie din nord-estul Iranului. Subiecţii, cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, au fost monitorizaţi în parte pe o perioadă de minim 10 ani, începând din 2004. În intervalul 2004 -2017, cercetătorii au identificat 317 cazuri noi de cancer esofagian.
 
Autorii afirmă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a arăta cu exactitate de ce consumul de ceai fierbinte este asociat cu un risc ridicat de cancer esofagian.
 
Potrivit lui Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la Şcoala Londoneză de Igienă şi Medicină Tropicală, care nu a fost implicat în cercetare, valoarea temperaturii este cel mai probabil cauza, şi nu tipul de băutură.
 
În SUA şi Europa, ceaiul este rar consumat la temperaturi de peste 65 de grade Celsius, dar în Rusia, Iran, Turcia şi America de Sud este o obişnuinţă ceaiului fierbinte şi foarte fierbinte.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase