Home » Știință » Citirea propriei fişe medicale poate face un pacient mult mai receptiv asupra tratamentului pe care îl primeşte

Citirea propriei fişe medicale poate face un pacient mult mai receptiv asupra tratamentului pe care îl primeşte

Citirea propriei fişe medicale poate face un pacient mult mai receptiv asupra tratamentului pe care îl primeşte
Publicat: 30.05.2019
Un studiu recent a ajuns la concluzia că atunci când medicii permit pacienţilor lor să îşi citească fişele medicale, aceştia vor fi mai deschişi atunci când vine vorba de a accepta medicaţia propusă.

Un studiu publicat de curând în „Annals of Internal Medicine” sugerează că atunci când medicii permit pacienţilor lor să îşi citească propriile fişe medicale, aceştia din urmă sunt mai dispuşi să urmeze tratamentele propuse, notează Medicalxpress.

Citirea fişelor de către pacient pare să fie corelată, de asemenea, şi cu creşterea înţelegerii efectelor medicaţiei prescrise şi cu o creştere a sentimentului de control asupra tratamentului.

Această cercetare a folosit datele colectate de la 20.000 de pacienţi din Statele Unite ale Americii, aceştia fiind beneficiarii unor tratamente în cadrul a trei instituţii medicale care permit astfel de practici. Conform studiului, pacienţilor le este permis accesul la propriile date medical de către chirurgi, medici primari sau specialişti de mai mulţi ani.

„Împărtăşirea acestor informaţii cu pacienţii reprezintă o formă de intervenţie non-invazivă şi cu costuri foarte reduse”, explică dr. Catherine DesRoches, autoarea principală a studiului.

Pacienţii care au participat la studiu au raportat, odată cu permiterea accesului la datele şi însemnările medicale asupra stării lor, un sentiment crescut de control asupra administrării medicaţiei în proporţie de 62%, o mai bună înţelegere a tratamentului aplicat (57%) şi în proporţie de 61%  au raportat că se simt mai confortabili cu medicaţia. De asemenea, 14% au decrat că după ce şi-au citit fişele au fost mai înclinaţi să respecte programul de medicaţie după cum a fost prescris.

„Deşi împărtăşirea consemnărilor medicale reprezintă o schimbare majoră în cultura medicală, ea nu implică costuri majore datorită sistemelor electronice de stocare a datelor medicale, mai ales în condiţiile în care nerespectarea recomandărilor medicale conduce spre costuri suplimnetare de 300 de miliarde de dolari”, explică dr. Catherine DesRoches.

Citeşte şi

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase