Home » Știință » Unele suplimente pentru creier din Statele Unite conţin cantităţi mari de piracetam

Unele suplimente pentru creier din Statele Unite conţin cantităţi mari de piracetam

Unele suplimente pentru creier din Statele Unite conţin cantităţi mari de piracetam
Publicat: 01.12.2019
Piracetamul nu este un compus aprobat în SUA, iar în Europa folosirea acestuia se face pe bază de prescripţie.

Un studiu recent efectuat asupra suplimentelor pentru amelioarea funcţiilor cerebrale, învăţare şi memorare în particular, a relevat că multe dintre acestea prezintă un nivel periculos de piracetam, notează Live Science.

Ceretătorii subliniază faptul că autorităţile americane nu au aprobat folosirea piracetamului pentru suplimentele alimentare, dar, din cauza faptului că reglementările asupra acestei pieţe sunt insuficiente şi sancţiunile inexistente, producătorii aleg să folosească piracetamul în produsele nootrope. Trebuie precizat faptul că în Europa, România în particular, obţinerea şi folosirea piracetamului este posibilă doar pe baza unei reţete medicale.

În acest nou studiu este notat faptul că, în unele cazuri, cantitatea de piracetam din supliment putea fi chiar şi de 20% ori mai mare faţă de cantitatea precizată pe ambalaj. În aceste condiţii, dacă un consumator ar urma recomandările din prospectul suplimentelor ar putea să consume peste 11.000 miligrame de piracetam zilnic, punându-se astfel în pericol.

„De îndată ce trecem la doze mult mai mari decât prescripţia medicală, nu putem spune cum acestea ar putea să afecteze creierul”, explică dr. Pieter Cohen, profesor al Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Harvard şi co-autor al studiului.

Acest studiu a identificat 14 mărci de suplimente alimentare pentru creier care declară că folosesc piracetam, două care nu au putut fi cumpărate şi alte şapte care nu precizau clar cantitatea de piracetam. Cercetătorii au cumpărat câte două mostre din fiecare şi le-au anlizat. Dintre aceste suplimente, patru mărci prezentau diferite niveluri de pracetam, care puteau varia între 85% şi 118% faţă de cantitatea de pe etichete. Asta însemnând o cantiate între 830 mg şi 11.300 mg, dacă suplimentele sunt luate conform indicaţiilor de pe pachete. 

„Această cantitate este mai mare decât cea mai mare cantitate care este prescrisă în mod obişnuit pentru tulburările cognitive în Europa”, a spus dr. Cohen. „Mai mult, persoanele cu o funcţie renală slabă nu pot metaboliza piracetamul bine şi pot reacţiona prost la doze mari”, a adăugat el. Dat fiind faptul că funcţia renală se deteriorează odată cu vârsta şi că persoanele în vârstă sunt principalul segment demografic căruia îi este prescris piracetamul, aceştia pot fi supuşi unor riscuri majore fără a şti.

Printre efectele psihologice adverse asociate piracetamului se numără anxietatea, depresia, insomnia, nervozitate, iritabilitate. De asemenea, studiile clinice au arătat că se poate ajunge şi la tulburări gastro-intestinale, vărsături, greaţă, dureri abdominale sau probleme ale funcţiei renale.

Studiul a fost publicat în JAMA Nework.

Citeşte şi:

O mare parte a vitaminelor şi suplimentelor populare nu oferă niciun efect pozitiv

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase