Home » Știință » Structura oaselor, inspiraţie pentru obţinerea unor noi materiale de construcţii

Structura oaselor, inspiraţie pentru obţinerea unor noi materiale de construcţii

Structura oaselor, inspiraţie pentru obţinerea unor noi materiale de construcţii
Publicat: 14.12.2019
Cercetătorii se inspiră de la structura oaselor pentru a obţine noi materiale de construcţie, mai puternice şi mai uşoare, care pot fi folosite pentru printare 3D, arată platforma Engadget

Polimerii puternici şi uşori au o structură internă similară cu cea osoasă, notează jurnalista Christine Fisher, care a relatat demersul unei echipe de cercetători de la Universitatea Cornell, Universitatea Purdue şi Universitatea Case Western Reserve.

Savanţii consideră că, studiind structura internă a oaselor, vor putea imprima 3D materiale de construcţie mai solide pentru case şi clădiri, potrivit Mediafax.

”Osul este o construcţie”, spune profesorul universitar de la Purdue, Pablo Zavattieri. „Aceste tipuri de ţesut preiau cea mai mare parte a greutatea corpului şi a materialelor care le leagă. Putem învăţa din aceste materiale să creăm materiale printate 3D mai solide pentru a construi clădiri şi alte structuri”.

Cercetătorii au descoperit că texturile realizate din materiale care ţin cont de structura oaselor oferă mai multă durabilitate şi rezistenţă. Ţesutul osos spongios (trabecular, lacunar) este alcătuit din trabecule osoase
neregulate, ce delimitează spaţii denumite lacune. Ţesutul osos trabecular se regăseşte în principal la nivelul coloanei vertebrale dar şi în colul femural. Cercetătorii consideră că materialele de construcţie tipărite 3D proiectate cu structuri interne similare ar putea duce la clădiri mai durabile. Pentru a testa teoria, laboratorul lui Zavattieri a proiectat polimeri imprimaţi 3D cu arhitecturi similare trabeculei.

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că polimerii inspiraţie osoasă ar putea fi folosiţi pentru a crea materiale de construcţie rezistente şi uşoare, iar aceasta ar putea fi cheie pentru a construi case şi clădiri pornind de la materiale imprimate 3D.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase