Home » Stiinta » Care sunt diferenţele între virusul SARS şi coronavirusul care a apărut recent în Wuhan, China

Care sunt diferenţele între virusul SARS şi coronavirusul care a apărut recent în Wuhan, China

Mihaela STOICA 01.27.2020
Numărul persoanelor infectate cu 2019-nCoV, coronavirusul apărut în China la finalul lunii decembrie, creşte de la o oră la alta, existând mii de cazuri şi cel puţin 81 de decese din această cauză până la publicarea acestui articol. Noul coronavirus, despre care oamenii de ştiinţă afirmă că face parte din familia celebrului SARS, s-a extins deja din China în Japonia, Statele Unite, Thailanda, Coreea de Sud, Franţa, Canada şi Australia.

Virusul 2019-nCoV, ale cărui manifestări includ febră şi alte simptome ale pneumoniei, provine cel mai probabil din piaţa de peşte şi animale sălbatice din Wuhan, un oraş cu 11 milioane de oameni, din provincia centrală Hubei, unde primul caz de îmbolnăvire a fost raportat la 31 decembrie 2019. Acest tip de pieţe expun vânzătorii şi cumpărătorii la o serie de animale vii şi moarte, ceea ce creşte riscul unui focar de boală în contextul în care coronavirusurile sunt infecţii zoonotice (se pot transmite de la animal la om) grave, potrivit oamenilor de ştiinţă citaţi de Business Insider.

Amploarea acestui nou coronavirus din China i-a dus pe mulţi cu gândul la sindromul respirator acut sever (SARS) care a debutat în noiembrie 2002. Acesta a fost tot un coronavirus ce a fost transmis la oameni de la animale dintr-o piaţă de peşte. Focarul SARS a apărut în regiunea Guangdong, din sud-estul Chinei (aproape de Hong Kong), şi a infectat 8.098 de persoane pe parcursul a opt luni, ucigând 774 de oameni. Pacienţii au prezentat febră, dureri de cap şi un tip de pneumonie mortală care a provocat insuficienţă respiratorie.

Specialiştii au numit SARS „prima pandemie a secolului XXI”, deoarece s-a răspândit în 29 de ţări. Boala nu a mai fost detectată la om din iulie 2003.

Simptomele şi originile pot fi comparate, gravitatea 2019-nCoV este diferită de SARS

Simptomele primare ale noului coronavirus sunt:

  • febră ridicată
  • nas care curge
  • tuse
  • dispnee (greutate în respiraţie)
  • dureri de cap
  • dureri de gât
  • o stare generală de rău

Potrivit oamenilor de ştiinţă care analizează noul coronavirus din China, apărut în Wuhan, simptomele şi originile celor două virusuri pot fi comparabile, însă gravitatea lor nu este.

Duminică, Ma Xiaowei, şeful Comisiei Naţionale de Sănătate a Chinei, a afirmat că informaţiile oamenilor de ştiinţă chinezi în privinţa 2019-nCoV erau limitate şi nu se cunoşteau riscurile pe care le presupune mutaţiile acestuia.

Oamenii infectaţi cu noul coronavirus, contagioşi cu 14 zile înainte de apariţia simptomelor

Potrivit acestuia, în timp ce persoanele infectate cu SARS prezentau simptome în decursul unei săptămâni de la infectare, noul coronavirus este contagios şi în perioada de incubaţie.

Oamenii de ştiinţă chinezi cred că perioada de incubaţie a 2019-nCoV, în timpul căreia o persoană este infectată, dar nu prezintă încă simptome, este de la una până la 14 zile. În acest context, Ma a avertizat că persoanele cu noul coronavirus pot fi contagioase chiar şi cu 14 zile înainte de primele semne ale infecţiei. Astfel, boala pare şi mai periculoasă decât SARS, deoarece neprezentând simptome, persoanele ar putea să nu ştie că au luat noul virus şi ar putea transmite boala către alţi indivizi.

Credit foto: Profimedia

Diferenţe mari de vârstă între infecţia cu SARS şi cea cu noul coronavirus

Eric Toner, un om de ştiinţă din cadrul Universităţii John Hopkins din SUA, unde până luni dimineaţă fuseseră confirmate cinci cazuri de infecţie cu noul coronavirus, a afirmat că, la o primă impresie, este „(o boală n.r.) mai uşoară decât SARS, însă poate fi mai transmisibil, cel puţin în cadrul comunităţii”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 50% dintre persoanele afectate de SARS aveau vârsta de 65 de ani sau mai mult, în timp ce cealaltă jumătate a pacienţilor infectaţi variau foarte mult ca vârstă.

Potrivit experţilor citaţi de Business Insider, până în prezent, vârsta medie a persoanelor decedate în urma infecţiei cu noul coronavirus apărut la Wuhan este în jur de 75 de ani. Multe dintre aceste persoane au avut şi alte probleme de sănătate, precum hipertensiune arterială, diabet şi boala Parkinson.

Potrivit lui Adrian Hyzler, director medical la Healix International, copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi cele cu un sistem imunitar afectat sunt mai susceptibile la cele mai severe complicaţii ale coronavirusului 2019-nCoV.

Cea mai tânără persoană infectată cu acest coronavirus este o fetiţă de nouă luni din Beijing, potrivit New York Times.

Răspândirea coronavirusului 2019-nCoV, mult mai rapidă decât a SARS

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, SARS nu s-a răspândit la fel de rapid în primele sale trei săptămâni precum coronavirusul de la Wuhan. A fost nevoie de aproape patru luni pentru ca SARS să se răspândească la 1.000 de persoane, în timp ce actualul coronavirus a infectat peste 2.700 de oameni în numai 27 de zile.

Medicul Adrian Hyzler afirmă că „o persoană care a fost infectată poate infecta brusc 10, 20, 30 de oameni”, astfel că „(actualul coronavirus n.r.) este mult mai contagios şi reprezintă o problemă mai mare”.

Rata de mortalitate a SARS, mult mai mare decât la noul coronavirus

Deşi sindromul respirator acut sever nu s-a răspândit atât de repede precum noul coronavirus din China, a avut o rată de deces mult mai mare, de 9,9% potrivit datelor OMS.

Rata de mortalitate a noului coronavirus nu a fost stabilită cu exactitate, dar pare mai aproape de 3% sau 4%, potrivit cifrelor din prezent.

Unul dintre motivele pentru care SARS s-a răspândit în atâtea locuri din întreaga lume a fost că autorităţile chineze au încercat iniţial să ascundă focarul de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Credit foto: Shutterstock

Guvernul chinez nu a informat OMS despre SARS până la 14 februarie 2003, deşi debutase în noiembrie 2002. Totodată, nici cetăţenii chinezi nu au fost informaţi la început, limitând astfel eforturile de atenuare şi agravând răspândirea bolii. Carantina în zonele afectate a fost stabilită abia după patru luni, în timp ce în prezent în peste 10 oraşe din China nu se mai poate intra sau ieşi, potrivit deciziei autorităţilor. Totodată, se lucrează şi la construirea unui spital special pentru aceste cazuri.

Despre actualul coronavirus, autorităţile chineze au prezentat informaţii la scurt timp de la apariţia în Wuhan, iar oamenii de ştiinţă din China colaborează cu alţi specialişti internaţionali în legătură cu răspândirea şi mutaţiile genetice ale coronavirusului.

Liliecii, gazdele originale la SARS şi coronavirusul 2019-nCoV

În cazul SARS şi probabil şi al acestui focar de coronavirus, liliecii au fost gazdele originale. Aceştia au infectat alte animale, prin fecalele şi saliva lor, de unde virusul a fost transmis către oameni.

„Liliecii şi păsările sunt considerate specii gazdă pentru virusurile cu potenţial pandemic”, potrivit afirmaţiei lui Bart Haagmans, virusolog la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda.

SARS a sărit de la lilieci la mamifere asemănătoare cu nevăstuica, numite civete de palmier, şi apoi la oameni.

Potrivit unui articol publicat în Journal of Medical Virology, vinovaţii pentru răspândirea la oameni a coronavirusului ar putea fi doi şerpi: Bungarus multicinctus (denumit şi krait taiwanez sau krait chinezesc) şi cobra chinezească

O analiză a arătat că blocurile genetice ale coronavirusului apărut la Wuhan seamănă foarte mult cu cele ale şerpilor.

Nici SARS şi nici coronavirusul Wuhan nu au un vaccin

Pentru virusul SARS nu a existat vaccin. La Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA se lucrează la un vaccin împotriva noului virus, însă specialiştii americani au anunţat duminică că va dura câteva luni până când va începe prima fază a testelor clinice şi mai mult de un an până când ar putea fi disponibil.

Totodată, o echipă de oameni de ştiinţă din Texas, New York şi China lucrează la dezvoltarea unui vaccin, însă, potrivit protocoalelor, nici acesta nu ar putea fi disponibil mai devreme de toamnă, astfel că nu se ştie dacă va putea combate noul coronavirus.

Vă recomandăm să citiţi şi:

TOP 10 Cele mai necrutatoare epidemii care au devastat omenirea

Epidemii, atac nuclear sau joaca de-a Dumnezeu. Cele 13 mari riscuri care pot aduce sfârşitul omenirii

Coronavirusul din China ar fi fost transmis la om de la şerpi

Ghid de identificare a coronavirusului din China. Cum se manifestă şi care sunt simptomele

Cele mai noi articole
Cum vor să-şi redeschidă turismul pentru străini Grecia, Italia, Spania şi Franţa
Cum vor să-şi redeschidă turismul pentru străini Grecia, Italia, Spania şi Franţa
Vremea în următoarea lună. Perioada în care va fi mai rece decât de obicei
Vremea în următoarea lună. Perioada în care va fi mai rece decât de obicei
„Mic dejun la Tiffany”. Ce au crezut inițial directorii Paramount despre film
„Mic dejun la Tiffany”. Ce au crezut inițial directorii Paramount despre film
Noi cercetări arată că rechinii folosesc câmpul magnetic al Pământului ca un compas
Noi cercetări arată că rechinii folosesc câmpul magnetic al Pământului ca un compas
Rezultatele la testele IQ continuă să crească, însă devin oamenii cu adevărat mai inteligenți?
Rezultatele la testele IQ continuă să crească, însă devin oamenii cu adevărat mai inteligenți?
Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii
Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii
Ford a patentat o tehnologie care ar permite afișarea reclamelor direct în bordul mașinii
Ford a patentat o tehnologie care ar permite afișarea reclamelor direct în bordul mașinii
Câte dintre companiile mici și mijlocii din România susțin nevoia de roboți software
Câte dintre companiile mici și mijlocii din România susțin nevoia de roboți software
Maşinile electrice, mai ieftine decât cele pe combustibil fosil până în 2027
Maşinile electrice, mai ieftine decât cele pe combustibil fosil până în 2027
Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar
Un consum prea mare de sare ar putea afecta celulele sistemului imunitar
Virgin Hyperloop, transportul viitorului prin capsule magnetice plutitoare
Virgin Hyperloop, transportul viitorului prin capsule magnetice plutitoare
Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți
Au șerpii urechi? Răspunsul i-ar surprinde pe mulți
O fosilă fantastică din Jurasic surprinde un prădător care devine la rândul său pradă
O fosilă fantastică din Jurasic surprinde un prădător care devine la rândul său pradă
Eva Braun, amanta pe care Adolf Hitler a ținut-o mult timp ascunsă
Eva Braun, amanta pe care Adolf Hitler a ținut-o mult timp ascunsă
Ziua în care ”fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care ”fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Prețul argintului a crescut cu peste 70% în decurs de un an. Cât va mai dura creșterea?
Prețul argintului a crescut cu peste 70% în decurs de un an. Cât va mai dura creșterea?
Preadolescenţa poate însemna bătăi de cap pentru părinţi. Ce recomandă specialiştii
Preadolescenţa poate însemna bătăi de cap pentru părinţi. Ce recomandă specialiştii
Pocahontas, „prințesa indiană” devenită un simbol al culturii americane
Pocahontas, „prințesa indiană” devenită un simbol al culturii americane