Home » Știință » O bucată din Theia, planeta care s-a ciocnit cu Pământul, ar putea să se afle în interiorul Lunii

O bucată din Theia, planeta care s-a ciocnit cu Pământul, ar putea să se afle în interiorul Lunii

O bucată din Theia, planeta care s-a ciocnit cu Pământul, ar putea să se afle în interiorul Lunii
Publicat: 12.03.2020
Coliziunea dintre Pământ şi Theia a avut loc în urmă cu 4,5 miliarde de ani şi a dus la formarea Lunii.

Începuturile Sistemului Soalar şi ale planetei noastre sunt extrem de violente, oamenii de ştiinţă au stabilit că în urmă cu 4,5 miliarde de ani Pământul s-a ciocnit de un alt planetoid: Theia. Ciocnirea dintre cele două a dus la schimbarea orbitei Terrei şi formarea Lunii. Erick Cano, expert în ştiinţe planetare al Universităţii New Mexico, Statele Unite ale Americii, şi echipa sa sunt de părere că au identificat o serie de dovezi fizice ale existenţei Theiei pe Lună, notează Science Alert.

„Acest model a fost capabil să ţină cont de observaţiile realizate asupra mostrelor colectate de către misiunile Apollo, care includeau conţinutul scăzut de fier al Lunii în raport cu Pământul, epuizarea volatilelor (n.r. substanţe cu un punct scăzut de fierbere) şi îmbogăţirea elementelor refractare”, explică cecetătorii într-un articol.

Teoriile care explicau apariţia Lunii în urma impactului cu Theia implicau faptul că 70 spre 90% din masa acesteia provenea din planetoidul distrus. Totuşi, izotopii de oxigen din mostrele selenare arătau că aceştia erau asemănători celor de pe Pământ şi extrem de diferiţi de alţi izotopi ai oxigenului care pot fi identificaţi în Sistemul Solar. Una dintre explicaţiile care pot fi înaintate în acest caz şi care nu contrazice premisele teoriei Theia este că acest corp avea o compoziţie similară cu cea a Pământului de la bun început. Situaţia izotopilor a dat naştere unei probleme fundamentale a acestei teorii pe care Erick Cano a încercat să o rezolve prin restudierea mostrelor aduse de misiunile Apollo.

Cercetătorii au reuşit să obţină diferite mostre de roci colectate de pe Lună, pe care le-au studiat pentru izotopi, noile analize au relevat faptul că aceştia variau în funcţie de rocile studiate şi au ajuns la concluzia că în funcţie de adâncimea la care s-a format roca influenţează greutatea izotopilor. Pornind de la aceste date, dr. Cano este de părere că modelele iniţiale ale impactului dintre Pământ şi Theia au fost corecte şi că izotopii unici ai celui de al doilea corp încă pot fi identificaţi.

Studiul a fost publicat în Nature Geoscience.

Citeşte şi:

Luna ar putea scăpa de atracţia gravitaţională a Terrei

Coliziunea care a dus la apariţia Lunii a dus şi la apariţia vieţii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase