Home » Știință » OMS confirmă: Răspândirea coronavirusului de către asimptomatici este rară

OMS confirmă: Răspândirea coronavirusului de către asimptomatici este rară

OMS confirmă: Răspândirea coronavirusului de către asimptomatici este rară
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 10.06.2020

Răspândirea coronavirusului de către persoanele infectate, dar care nu prezintă simptome, „pare a fi rară”, a anunțat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Încă de la începutul pandemiei de coronavirus au existat avertizări privind posibilitatea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 de către persoane asimptomatice, o parte dintre restricții fiind bazate pe această temere.

La trei luni de la declararea pandmiei de coronavirus, oficialii OMS anunță că răspândirea coronavirusului de către persoanele asimptomatice este un eveniment rar.

„Avem o serie de rapoarte din țări care urmăresc în mare detaliu contacții, urmate de cazurile asimptomatice. Ei au urmărit contacții și nu au găsit transmisie secundară anterior. Este foarte rară”, a afirmat luni dr. Maria Van Kerkhove, din cadrul OMS, citată de Fox News. Potrivit acesteia, cazurile de transmie a coronavirusului de către asimptomatici nu au fost publicate în cea mai mare parte din literatura de specialitate.

„Ne uităm constant la aceste date și încercăm să obținem mai multe informații din partea țărilor pentru a răspunde cu adevărat la această întrebare”, a precizat dr. Maria Van Kerkhove. „Se pare că este rar ca un individ asimptomatic să transmită mai departe (coronavirusul n.r.)”, a afirmat reprezentanta OMS.

Controverse după declarațiile doctoriței de la OMS

Declarațiile doctoriței Maria Van Kerkhove au provocat controvese, astfel că OMS a revenit marți cu precizarea că încă nu se știu foarte multe despre modul în care se transmite coronavirusul.

„Există încă prea multe necunoscute despre acest virus și încă prea multe necunoscute cu privire la dinamica transmisiei sale”, a afirmat Mike Ryan, directorul programelor de urgență din cadrul OMS, citat de Washington Post.

Unele țări care utilizează urmărirea contacților nu au găsit multe cazuri de răspândire asimptomatică, au menționat oficialii OMS. În același timp, oficialii OMS au recunoscut marți că unele studii au sugerat că 41% din transmitere se poate datora persoanelor asimptomatice.

Precizările pe care le-a făcut ulterior OMS au fost criticate de o serie de specialiști în boli infecțioase, care au atras atenția că există o diferență între persoanele asimptomatice care nu dezvoltă deloc COVID-19 și cele care sunt infectate cu virusul SARS-CoV-2 și la care simptomele infecției apar mai târziu.

Oficialii internaționali din sănătate, în special cei din SUA, afirmă că rămâne de bază purtarea măștii ca o măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului, dincolo de o igienă corectă.

Chinezii confirmă printr-un studiu că noul coronavirus nu se transmite de la asimptomatici

Anunțul dr. Maria Van Kerkhove a venit la câteva zile de la un studiu amplu, efectuat în China, privind răspândirea COVID-19 de cei asimptomatici testați pozitiv la virusul SARS-CoV-2.

Cercetarea efectuată de opt oameni de știință chinezi a arătat că o persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite coronavirusul mai departe

Cercetătorii chinezi au pus o persoană testată pozitiv la coronavirusul SARS-CoV-2, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare.

Timp de cinci zile, cele 455 de persoane au fost supravegheate atent. Ulterior au fost izolate și monitorizate. Testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie au arătat că doar opt indivizi dintre cei 455 au prezentat semnele unei infecţii respiratorii, însă niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2.

Vă recomandăm să citiți și:

Dacă masca de protecție ar omorî coronavirusul cu electricitate? Japonezii au inventat un astfel de material

Ibuprofenul, testat ca tratament împotriva coronavirusului

Coronavirusul nu a apărut în piața din Wuhan. Expert american: Niciun animal nu a fost testat pozitiv

Ar putea exista un vaccin COVID-19 până în ianuarie? Ce spun specialiștii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase