Home » Știință » Ibuprofenul, testat ca tratament împotriva coronavirusului

Ibuprofenul, testat ca tratament împotriva coronavirusului

Ibuprofenul, testat ca tratament împotriva coronavirusului
Ibuprofenul este unul dintre cele mai folosite medicamente / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 03.06.2020

Oamenii de știință derulează un studiu clinic pentru a vedea dacă ibuprofenul poate ajuta  pacienții spitalizați cu infecție COVID-19.

O echipă de cercetători de la spitalul Guy’s and St. Thomas și de la King’s College, din Londra, cred că ibuprofenul, un antiinflamator și calmant, ar putea trata dificultățile de respirație ale pacienților aflați în spital în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19.

Aceștia speră că tratamentul ieftin poate face ca pacienții în stare severă să nu mai aibă nevoie de suportul unui ventilator.

În cadrul studiului, denumit Liberate, jumătate dintre pacienți vor primi ibuprofen pe lângă îngrijirea medicală obișnuită.

În testele clinice va fi folosită o formulă specială a ibuprofenului diferită de tabletele pe care le cunoaștem cu toții. Unii oameni deja iau acest medicament sub formă de capsulă lipidică pentru afecțiuni precum artrita.

Studiile anterioare efectuate pe animale sugerează că acest medicament ar putea trata sindromul de detresă respiratorie acută, una dintre complicațiile coronavirusului sever.

„Trebuie să facem un studiu clinic pentru a vedea dacă rezultatele se potrivesc cu aşteptările noastre”, a declarat profesorul Mitul Mehta, unul dintre medicii din echipa de cercetare de la King’s College London, citat de BBC.

La începutul pandemiei de coronavirus, Ibuprofenul era considerat nesigur

La începutul pandemiei au existat îngrijorări că ibuprofenul ar putea face rău în cazul pacienţilor cu simptome uşoare de COVID-19.

Temerile au fost amplificate atunci când ministrul francez al Sănătăţii, Oliver Veran, a afirmat că administrarea de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene, precum ibuprofenul, ar putea agrava infecţia cu virusul SARS-CoV-2 şi a sfătuit pacienţii să ia, în schimb, paracetamol.

O revizuire făcută de Comisia privind Medicamentele Umane a concluzionat rapid că, la fel ca paracetamolul, ibuprofenul era sigur pentru tratarea simptomelor de coronavirus. Ambele pot reduce temperatura și pot ajuta în simptome asemănătoare gripei.

Pentru simptomele ușoare ale coronavirusului, specialiștii în sănătate din Marea Britanie le-a recomandat oamenilor să încerce să se trateze mai întâi cu paracetamol, deoarece are mai puține efecte secundare decât ibuprofenul și este alegerea mai sigură pentru majoritatea oamenilor. De exemplu, ibuprofenul este contraindicat celor care au ulcer la stomac.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou studiu arată efectele Ibuprofenului, unul dintre cele mai des folosite analgezice. De ce nu este recomandat femeilor

Consumul mare de analgezice, cauza apariţiei unei afecţiuni grave. Ibuprofenul s-a dovedit cel mai periculos după analizarea a 450.000 de persoane

COVID-19. Guvernul anunţă că e recomandabil paracetamolul, cu excepţia cazurilor când medicul recomandă explicit altceva

AVERTISMENT! Tratamentul cu paracetamol în timpul sarcinii poate avea legătură cu dezvoltarea autismului la copii

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase