Home » Știință » EndeavorRx, jocul video aprobat în SUA pentru tratarea copiilor cu ADHD

EndeavorRx, jocul video aprobat în SUA pentru tratarea copiilor cu ADHD

EndeavorRx, jocul video aprobat în SUA pentru tratarea copiilor cu ADHD
Jocul EndeavorRX a putea ajuta copiii cu ADHD
Publicat: 17.06.2020

Jocul video EndeavorRx a fost aprobat ca terapie pentru copiii din SUA diagnosticați cu ADHD, tulburarea de deficit de atenţie şi hiperactivitate. Aprobarea a fost dată de către Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a SUA.

Un joc iOS numit EndeavourRX pare să ajute copiii cu vârste cuprinse între opt și 12 ani care au fost diagnosticați cu ADHD, potrivit The Verge.

Prescrierea unui joc pentru a trata această tulburare care afectează din ce în ce mai mulți copii poate părea suprinzătoare având în vedere că de-a lungul timpului medicii au tras semnale de alarmă cu privire la efectele negative pe care le au jocurile video asupra copiilor.

Jocul pare destul de simplu. În EndeavorRx, jucătorii direcționează un vehicul aflat în mișcare, la stânga sau la dreapta, pentru a lovi ținte și pentru a evita obstacolele.

Conform cercetărilor clinice realizate de Akili Interactive, compania care l-a dezvoltat, acest joc părea să îmbunătățească atenția unor copii.

După ce au jucat jocul timp de 25 de minute în cinci zile ale săptămânii, pe parcursul a patru săptămâni consecutive, o treime dintre copiii cu ADHD dintr-un studiu clinic au încetat să mai prezinte semne de deficit de atenție, potrivit cercetărilor publicate la începutul acestui an în jurnalul The Lancet.

După terminarea acestei terapii, „îmbunătățirile în tulburarea de ADHD au fost menținute până la o lună”, au afirmat reprezentanții companiei. Cele mai frecvente reacții adverse în urma utilizării jocului au fost frustrarea și durerile de cap, aparent ușoare în comparație cu medicamentele tradiționale.

Contradicții legate de jocul folosit ca terapie în ADHD

Dar acesta este doar cel mai promițător studiu clinic, unul dintre multele realizate de-a lungul a șapte ani de Akili și care au inclus peste 600 de copii. Rezultatele de ansamblu au fost mai puțin promițătoare, arată The Verge.

joc adhd
Jocul EndeavorRX a putea ajuta copiii cu ADHD

Inclusiv medicii care lucrează pentru Akili și au fost însărcinați în găsirea unui rezultat bun au concluzionat în studiu că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda ca EndeavourRX să fie „utilizat ca o alternativă la tratamentele stabilite și recomandate pentru ADHD”.

Asta nu înseamnă că jocul nu poate ajuta copiii cu ADHD. După aprobarea dată de FDA, medicii pot să-l folosească pentru a suplimenta alte tratamente sau pentru a-l integra într-un plan mai larg de tratament pentru unii copii.

Jocul nu este lansat oficial pe piață, iar acesta va putea fi folosit în SUA doar sub prescripție medicală. Pe site-ul productătorului s-a făcut deja o listă de așteptare.

Datele arată că între 3 și 7% dintre copiii de vârstă școlară au ADHD, tulburarea fiind mai frecventă în rândul băieților. Principalele simptome sunt lipsa de concentrare, hiperactivitate și impulsivitate.

Vă recomandăm să citiți și:

ADHD, tulburarea de care suferă tot mai mulţi adulţi, nu numai copiii

Cercetătorii au scos la iveală un aspect surprinzător în ceea ce priveşte copiii cu ADHD

Avea Leonardo da Vinci ADHD?

Care sunt obiceiurile care pot agrava ADHD-ul la adulţi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase