Home » Știință » ADHD, tulburarea de care suferă tot mai mulţi adulţi, nu numai copiii

ADHD, tulburarea de care suferă tot mai mulţi adulţi, nu numai copiii

Publicat: 07.11.2019
Tulburarea de tip deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) nu mai este o afecţiune doar a copiilor, cel puţin în SUA, unde în ultimii zece ani s-a dublat rata adulţilor care au primit acest diagnostic, potrivit unui studiu.

„În timp ce nu putem identifica sursa creşterii cazurilor de ADHD la adulţi, putem lua în calcul că are de-a face cu recunoaşterea în creştere a tulburării la populaţia adultă de către medici sau furnizorii de servicii medicale, precum şi creşterea preocupării publice faţă de  ADHD în general”, afirmă co-autorul studiului dr. Michael Milham, din cadrul Child Mind Institute (New York City).

Pentru studiu, cercetătorii au analizat date de la cinci milioane de pacienţi din SUA şi au descoperit că rata cazurilor de adulţi diagnostocaţi cu ADHD a crescut de la 0,43% în 2007, la 0,96% în 2016. Totodată, în rândul persoanelor de culoare albă s-a înregistrat cea mai mare creştere a cazurilor, de la 0,67% la 1,42%, potrivit Medical Xpress.

Adulţii cu alte tulburări mintale, precum depresie, bipolaritate, anxietate sau tulburări de alimentaţie, erau mai predispuşi să aibă şi ADHD. Cercetătorii au descoperit, totodată, că adulţii cu tulburări de tip deficit de atenţie şi hiperactivitate aveau şi infecţii cu transmitere sexuală şi apelaseră mai des la serviciile de asistenţă medicală. 

În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani s-a înregstrat o creştere de 26% a cazurilor de ADHD, de la 2,96% în 2007 la 3,74% în 2016, se mai arată în studiul publicat recent în JAMA Network Open.

Potrivit dr. Michael Milham, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege mai bine de ce ratele de ADHD sunt mai mari în rândul populaţiei albe, fiind nevoie şi de instrumente de diagnostic mai precise pentru adulţi care, în general, „rămân mai dificil de diagnosticat decât copiii”.

Tulburarea deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD) este o afecţiune neurobiologică cronică ce debutează în general la copil, dar poate persista şi la vârsta adultă. Prevalenţa ADHD este estimată la 5% dintre copiii de vârstă şcolară. Din punct de vedere clinic, se caracterizează prin trei simptome majore: hiperactivitate, tulburare de atenţie şi impulsivitate. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

După ADHD, medicii au descoperit o o nouă boală care afectează copiii. Peste 2 milioane ar putea fi afectaţi

Deficitul de atenţie la adult – simptome, diagnostic, tratament

Avea Leonardo da Vinci ADHD?

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase