Robotul care funcționează cu alcool

25 08. 2020, 00:05

Cercetătorii au creat un microbot care funcționează cu metalnol, un tip de alcool.

O echipă de cercetători a construit o microbot minuscul care este alimentat în întregime pe metanol, un tip de alcool. Robotul, denumit RoBeetle, cântărește mai puțin de o zecime de gram și nu are nevoie de alte surse externe de energie, cum ar fi cabluri sau câmpuri electromagnetice pentru a se deplasa, notează Futurism.

„Densitatea energetică a bateriilor este foarte scăzută, de aceea am avut nevoie de noi surse de energie”, explică Nestor Perez-Arancibia, cercetător al Universității California de Sud. Acesta mai adaugă: „Am putut să îl facem atât de ușor și mic, deoarece nu ne bazăm pe baterii”.

Robotul cu etanol

Oamenii de știință explică faptul că robotul se deplasează pe măsură ce vaporii de metanol din combustibil ard firele minuscule din aliaj de nichel-titan, mușchii artificiali ai robotului. Aceștia se extind în mod repetat și apoi se contractă pe măsură ce se răcesc, determinând o mișcare înainte a microbotului.

Studiul realizat despre robot indică faptul că acesta se dovedește a fi extrem de puternic, reușind să care o greutate de 2,6 ori mai mare decât propria sa masă. De asemenea, micuțul robot este îndeajuns de puteric încât să își care un rezervor de 95 de miligrame pentru o perioadă de aproximativ două ore.

În prezent, oamenii de știință se concentrează pe extinderea autonomiei acestui robot, pe o perioadă de timp care să depășească cele două ore din prezent. De asemenea, cercetătorii speră să poată atașa o serie de aripi acestui robot.

„Vrem să producem primul robot autonom zburător care are dimensiunile unui gândac obișnuit”, adaugă cercetătorii.

Studiul  An 88-milligram insect-scale autonomous crawling robot driven by a catalytic artificial muscle a fost publicat în Science Robotics.

Citește și:

Cel mai mic robot din lume are mărimea unei furnici

Momentul în care un robot de 18 metri face primii pași

Roboții cu abur, tehnologia care va explora spațiul?

Erica, primul robot umanoid distribuit în rolul principal într-un film la Hollywood