Home » Știință » Accidentele vasculare cerebrale la bebeluși sunt surprinzător de frecvente. Cum încearcă corpul să facă față la ele

Accidentele vasculare cerebrale la bebeluși sunt surprinzător de frecvente. Cum încearcă corpul să facă față la ele

Accidentele vasculare cerebrale la bebeluși sunt surprinzător de frecvente. Cum încearcă corpul să facă față la ele
Estimările cercetătorilor indică faptul că 1 din 4.000 de bebeluși suferă un atac vascular cerebral în prima lună de viață. Credit foto: Pixabay
Publicat: 04.09.2020

Estimările cercetătorilor indică faptul că 1 din 4.000 de bebeluși suferă un atac vascular cerebral în prima lună de viață.

Un nou studiu al Facultății de Medicină a Universității Virginia, Statele Unite ale Americii oferă o nouă imagine de ansamblu asupra asupra dezvoltării apărării imune a creierului și a modului în care sistemul imunitar răspunde la accidentele vasculare cerebrale care afectează unul din 4.000 de copii în prima lună de viață.

Apărărarea creierului în fața diferiților factori de risc este asigurată de către celule imunitare cunoscute sub numele de microglii. Aceste celule reprezintă 10% -15% din toate celulele care formează creierul. Cu toate acestea, originile lor reprezintă în continuare un subiect care naște controverse. Dr. Chia-Yi „Alex” Kuan a descoperit că o parte importantă a microgliilor au fost la un anumit moment dat un tip celule albe din sânge cunoscute sub numele de monocite.

În timpul dezvoltării creierului și ca răspuns la accidentele vasculare cerebrale ale sugarilor, monocitele suferă o conversie pentru a proteja țesuturile de leziunile care pot apărea în acest caz, notează Medicalxpress.

„Majoritatea oamenilor cred că monocitele din sânge intră în creier numai după rănire pentru a provoca leziuni și apoi mor sau părăsesc creierul […] Dar rezultatele noastre au arătat că multe celule microgliale provin de fapt din monocitele din sânge, atât în dezvoltarea normală, cât și după leziuni ale creierului nou-născuților”, explică dr. Kuan.

Sistemul imunitar care protejează creierul

Pentru a explora originile apărării imune ale creierului, Kuan și colegii săi au dezvoltat un nou model inovator de laborator care ar trebui să fie util și în cadrul cercetărilor viitoare. Acest model a permis echipei sale să urmărească originile microgliilor în creierul șoarecilor de laborator.

Cercetătorii au descoperit că multe monocite se transformă în microglii pe parcursul dezvoltării creierului. Acest fapt a reprezentat o surpriză, oamenii de știință operau cu ipoteza că microgliile nu provin din monocitele din sânge. Dar echipa lui Kuan a folosit un proces numit specific pentru a dezvălui originile secrete ale microgliilor.

Echipa a constatat că monocitele se grăbesc repare leziunile în timpul accidentului vascular cerebral neonatal, întreruperi ale fluxului sanguin către creierul bebelușului în primele 28 de zile după naștere. Astfel de accidente vasculare cerebrale au o mare varietate de cauze, de la cheaguri de sânge la anomalii de dezvoltare. Simptomele frecvente includ convulsii și somnolență extremă, deși în unele cazuri nu există simptome până mult mai târziu în viață, când copiii pot dezvolta dificultăți de vorbire și probleme de echilibru.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Citește și:

Cei care fumează ”iarbă” des prezintă un risc dublu de accident vascular cerebral

Un nou vaccin poate reduce riscul apariţiilor cheagurilor de sânge după un accident vascular cerebral

După vârsta de 45 de ani, jumătate dintre femei ”vor dezvolta demenţă, Parkinson sau vor avea accident vascular cerebral”

Aceste sfaturi te pot ajuta să reduci riscul unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase