Home » Știință » Găurile negre ”false” ar putea să distrugă Universul

Găurile negre ”false” ar putea să distrugă Universul

Publicat: 10.09.2020
Găurile negre ”false” ar putea să distrugă Universul

O serie de obiecte ipotetice care sunt formate din energie întunecată ar putea să distrugă spațiu-timpul dacă s-ar comporta ca găurile negre.

Oamenii de știință știu că universul se extinde datorită efectelor unei forțe misterioase numite energie întunecată. Cu toate acestea, atunci când situația este analizată în detaliu, lucrurile încep să se complice. Instrumentele actuale nu pot să identifice direct această energie întunecată, ci doar să măsoarele efectele aesteia.

În anii 1960, fizicienii au sugerat că toată acea energie întunecată pe care nu au reușit să o identifice ar putea fi ascunsă într-o serie de obiecte asemănătoare găurilor negre. Aceste  Obiecte Generice de Energie Întunecată (GEODE) se nasc din stele intrate în colaps, după cum explică oamenii de știință.

Un studiu recent conferă o abordare asupra acestei ipoteze,  aceste GEODE, conform oamenilor de știință de la Universitatea din Hawaii din Mānoa, ar putea foarte bine să ducă la expansiunea Universul fără a contrazice înțelegerea noastră despre modul în care funcționează acesta, notează Futurism.

O problemă teoretică

Problema ipotezei legate de GEODE este că aceste obiectele ciudate trebuie să semene, dar să nu acționeze ca niște găuri negre. Astfel, singura modalitate prin care aceste obiecte ar putea extinde universul fără a distruge totul din jurul lor este dacă ar fi izolate în regiunile goale ale cosmosului. În schimb, găurile negre, cu care oamenii de știință sunt familiari, sunt adesea amplasate în mijlocul galaxiilor.

„Aceasta devine o problemă atunci când dorim să explicăm expansiunea accelerată a Universului”, spune autorul principal Kevin Croker, într-un comunicat de presă. „Dacă s-ar mișca ca niște găuri negre, rămânând aproape de materia vizibilă, galaxiile precum Calea noastră Lactee ar fi fost afectate”.

Cu toate acestea, noile cercetări au descoperit că GEODE au tendința de a crește treptat, pentru ca apoi să se rotească atât de rapid încât se resping reciproc în regiunile goale ale Universului. În aceste condiții, aceste obiecte ar putea explica expansiunea universală, fără a pune la îndoială actualele modele cosmologice.

Studiul a fost publicat în The Astronomical Journal.

Citește și:

Energia întunecată a cauzat Big Bang?

10 întrebări majore despre materia întunecată

Energia întunecată ar putea fi localizată în spaţiul care separă galaxiile

Ce (nu) este energia întunecată?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase