Home » Natură » Pădurile tropicale pierd masiv din capacitatea de stocare a dioxidului de carbon

Pădurile tropicale pierd masiv din capacitatea de stocare a dioxidului de carbon

Pădurile tropicale pierd masiv din capacitatea de stocare a dioxidului de carbon
Publicat: 23.03.2020
Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie avertizează că pădurile tropicale din Africa şi Amazon îşi pierd capacitatea de stocare a dioxidului de carbon (CO2).

O echipă de cercetare condusă de geografi de la Universitatea din Leeds atenţionează în revista „Nature” că absorbţia de CO2 de către pădurile tropicale a scăzut brusc începând cu anii ’90, potrivit Rador.

În 2010, pădurile ar fi putut extrage doar jumătate din CO2 din atmosferă, ca în anii ’90. La acea vreme, pădurile tropicale din Africa şi regiunea Amazon ar fi economisit 4,4 miliarde de tone de CO2 pe an.

Cercetătorii au explicat declinul spunând că tot mai mulţi copaci vor muri în pădurile tropicale, deoarece numărul perioadelor de secetă va creşte.

Pădurile ajută climatul prin absorbirea gazelor cu efect de seră, precum CO2 din atmosferă.

Cercetătorii se tem că acest efect va deveni din ce în ce mai mic şi că poate dispărea complet în 2035. Prin urmare, ar trebui intensificate eforturile de reducere a gazelor cu efect de seră pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris din 2015 privind climatul, care prevede încălzirea globală sub două grade, în comparaţie cu valorile preindustriale.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase