O nouă superputere a tardigradelor a fost descoperită: un scut protector fluorescent

19 10. 2020, 18:00

Poate că sunt creaturi minuscule și comice, însă tardigradele sunt unul dintre marii supraviețuitori ai vieții. Acum, oamenii de știință au descoperit o nouă specie care are o armură neașteptată, anume un scut protector fluorescent.

Tardigradele sunt animale nevertebrate microscopice, cu o lungime de aproximativ 0,5 – 1 mm, care seamănă cu „un sac de aspirator șifonat cu opt picioare”.

Însă, deși felul cum arată ar putea fi considerat amuzant, oamenii de știință au fost șocați, de fapt, de cât de rezistente sunt. Creaturile pot supraviețui vidul cosmic, temperaturi și presiuni extreme, precum și radiațiile ultraviolete intense.

O substanță fluorescentă absoarbe radiațiile

Printre tacticile de supraviețuire a tardigradelor se numără abilitatea de a intra într-o stare de hibernare prin care pot supraviețui timp de zeci de ani, în timp ce produc proteine ce le protejează celulele.

Acum, un alt mecanism protector a fost descoperit și pare să ajute tardigradele să facă față luminii UV cu potențial letal, anume o substanță fluorescentă care absoarbe astfel de radiații și eliberează energia sub formă de lumină albastră.

„Studiul nostru sugerează că aceste creaturi pot supraviețui în cele mai uscate și însorite locuri de pe Pământ”, a declarat dr. Sandeep Eswarappa, unul dintre autorii noilor cercetări de la Institutul pentru știință din India.

Eswarappa și colegii săi au detaliat cum au descoperit o nouă specie de tardigrade într-o mostră de licheni de pe un zid din campusul institutului.

Descoperirile au fost o adevărată surpriză

Atunci când oamenii de știință au expusă o tulpină de Paramacrobiotus BLR și specia H exemplaris la 15 minute de lumina UV, doar cea din urmă a supraviețuit. În mod surprinzător, noua specie a avut o strălucire de nuanță albastră sub lumina UV.

Apoi, cercetătorii au creat un extract din noua specie și au acoperit tardigradele sensibile la UV, H exemplaris, cu această substanță. Rezultatele au arătat că extractul a oferit un fel de protecție, în jur de jumătate dintre tardigradele H exemplaris fiind încă în viață câteva zile mai târziu, potrivit The Guardian.

Eswarappa a precizat că descoperirile au fost o adevărată surpriză. „Există și alte specii care arată o toleranță la UV, însă noua specie este singura care are un mecanism fluorescent pentru a rezista în fața radiațiilor letale cu UV”, a explicat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imaginea unei tardigrade ”disco”, premiată la un concurs internaţional de fotografie – FOTO

Puternicele tardigrade au o slăbiciune: expunerea prelungită la temperaturile crescute

Porcuşorul de mucegai, nevertebrata microscopică care rivalizează cu tardigradele

Cercetătorii au explicat mecanismul care face tardigradele să supravieţuiască razelor X