Eroare astronomică. Galaxia cu o cantitate neobișnuită de materie întunecată se dovedește a fi cât se poate de obișnuită

23 10. 2020, 17:30
Credit foto: Pixabay

În urmă cu câțiva ani, astronomii au ajuns la concluzia că galaxia Dragonfly 44 ar fi formată 99,9% din materie întunecată.

Oamenii de știință au anunțat descoperirea unei  galaxii extrem de ciudate care părea să conțină 10.000 de ori mai multă materie întunecată decât materia vizibilă. Se credea că galaxia, numită Dragonfly 44 (DF 44), este un fel de anomalie cosmică extremă. Dar un nou studiu indică că Dragonfly 44 este de fapt destul de normală și că cercetătorii care au descoperit-o au făcut o serie de erori, notează Futurism.

O galaxie tipică ar putea avea de 10 până la 300 de ori mai multă materie întunecată decât materia vizibilă, iar acest detaliu a făcut ca Dragonfly 44 să iasă în evidență. Dar se pare că, potrivit noului studiu, oamenii de știință care au descoperit Dragonfly 44 i-ar fi putut supraestima cantitatea de materie întunecată.

Rectificarea erorilor

Noul studiu rectifică greșelile estimării anterioare și explică faptul că în interiorul acestei galaxii se află de 300 de ori mai multă materie întunecată decât materie vizibilă.

„Acum știm că rezultatele anterioare au fost greșite și că DF44 nu reprezintă o anomalie. Este timpul să mergem mai departe „, a declarat într-un comunicat de presă autorul principal al studiului, Teymoor Saifollahi, cercetător al Institutului Astronomic Kapteyn din Olanda.

„Studiul nostru arată că această galaxie nu este atât de unică și nici anormală”, a declarat co-autorul Michael Beasley, cercetător la Institutul de Astrofizică Canarias din Spania. „În acest fel, modelele de științifice prin care explicăm formarea galaxiilor pot explica existența acesteia fără a fi nevoie de modificări”, mai adaugă acesta.

Studiul a fost publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citește și:

O nouă metodă de identificare a particulelor de materie întunecată

Hubble a identificat cea mai mare cantitate de materie întunecată din interiorul unei galaxii

Identificarea a 19 galaxii fără materie întunecată îi pune pe astronomi în dilemă

Utilizând o altă abordare, savanţii sunt cu un pas mai aproape de a găsi materie întunecată