Home » Știință » Reușită. Cercetătorii au creat celule stem pornind de la celulele din sânge

Reușită. Cercetătorii au creat celule stem pornind de la celulele din sânge

Publicat: 03.11.2020
Reușită. Cercetătorii au creat celule stem pornind de la celulele din sânge
Cercetătorii explică faptul că au creat celule stem bazale ale căilor respiratorii prin „reprogramarea” celulelor sanguine. Credit foto: Pixabay

Cercetătorii explică faptul că au creat celule stem bazale ale căilor respiratorii prin „reprogramarea” celulelor sanguine.

Cercetătorii au creat cu succes celule stem bazale ale căilor respiratorii in vitro din celule stem pluripotente induse prin reprogramarea celulelor sanguine prelevate de la pacienți. Având în vedere că celulele bazale ale căilor respiratorii sunt definite ca celule stem ale căilor respiratorii, deoarece pot regenera epiteliul căilor respiratorii ca răspuns la diferite leziuni, acest studiu poate ajuta la accelerarea cercetării bolilor care afectează căile respiratorii, inclusiv COVID-19, gripă, astm și fibroză chistică.

Aceste descoperiri, realizate de către o echipă de oameni de știință de la mai multe instituții de învățământ superior din SUA, reprezintă un prim pas critic către regenerarea căilor respiratorii, care va avansa domeniul medicinei regenerative în ceea ce privește bolile sistemului respirator, notează Medicalxpress.

Aplicații multiple ale noilor celule stem

Noul studiu subliniază modul de generare și purificare eficientă a unor cantități mari de celule stem bazale ale căilor respiratorii folosind probe de pacienți. Acest lucru permite dezvoltarea de celule stem bazale individuale într-un laborator care ar putea fi utilizate pentru a dezvolta studia diferite boli.

O astfel de abordare poate duce, în cele din urmă, la dezvoltarea de medicamente și o modalitate de testare a noilor medicamente pot fi testate fără a pune în pericol oameni sau animale de laborator. Descoperirile studiului și celulele vor fi partajate în mod liber, având în vedere filosofia CReM „Open Source Biology”,schimbul de informații și descoperiri care vor ajuta la avansarea științei pe tot globul.

„Pur și simplu, am dezvoltat o metodă de reproducere a celulelor bazale specifice căilor respiratorii în laborator, cu scopul final de a putea regenera căile respiratorii pentru pacienții acetați de diferite boli”, a spus dr. Finn Hawkins medic pneumolog și om de știință la Boston Medical Center, investigator principal în CReM și primul autor al studiului.

Celulele stem pluripotente induse sunt celulele stem care pot produce orice celulă sau țesut din corpul uman. Acestea sunt create prin reprogramarea unei mostre prelevate de la un donator, cum ar fi o picătură de sânge, într-o populație de celule care sunt similare cu celulele stem embrionare, care au capacitatea de a forma diferite tipuri de celule în cadrul organelor. Pentru acest studiu, cercetătorii au stabilit metode pentru a genera o populație de celule stem ale căilor respiratorii, celule în laborator.

Studiul citat a fost publicat în jurnalul Cell Stem Cell.

Citește și:

O nouă etapă a dezvoltării umane descoperită cu ajutorul studiilor pe celule stem

Procedură experimentală cu celule stem împotriva problemelor cardiace testată pe doi pacienți din China

Cercetătorii germani au creat celule osoase din celule stem cu ajutorul polimerilor

O echipă de cercetători a descoperit o modalitate de a produce mult mai eficent celule stem

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase