Home » Știință » Un medicament împotriva depresiei poate fi folosit pentru a trata „cancerul copilăriei”

Un medicament împotriva depresiei poate fi folosit pentru a trata „cancerul copilăriei”

Un medicament împotriva depresiei poate fi folosit pentru a trata „cancerul copilăriei”
Celule umane afectate de cancerul de colon. Sursa foto: Unsplash
Publicat: 12.11.2020

Un nou studiu a arătat că un medicament împotriva depresiei prescris deseori de medici ar putea încetini dezvoltarea unui tip de cancer cunoscut drept „sarcoma copilăriei”, cel puțin în cazul șoarecilor și a experimentelor desfășurate pe celule crescute în laborator.

Descoperirile, de la cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia și Centrul MD Anderson pentru Cancer din Texas, oferă speranță pentru noi strategii de tratament pentru această boală.

Studiul a fost publicat în jurnalul Cancer Research.

Speranță pentru refolosirea medicamentelor comune la tratarea bolnavilor tineri de cancer

„Deși studiul a fost desfășurat pe șoareci și nu știm deocamdată cât de transferabile sunt rezultatele pentru oameni, descoperirile ne oferă speranță pentru refolosirea medicamentelor comune la tratarea bolnavilor tineri de cancer care sunt disperați să primească opțiuni de tratament mai bune”, a declarat Caitrín Crudden, autorul principal al studiului, fost student la doctorat în cadrul Departamentului de Oncologie de la Institutul Karolinska.

Studiul a analizat asemănările dintre doi grupuri mari de receptori celulari de suprafață, receptorii proteinelor G (GPCR) și receptorii de tirozin-kinază (RTK). GPCR sunt ținte pentru mai mult de jumătate dintre toate medicamentele dezvoltate pentru a trata afecțiuni precum alergii, astm, depresie, anxietate și hipertensiune, însă până acum nu au fost folosiți pentru a trata și tipuri de cancer.

Punct de plecare pentru terapeutice specifice altor afecțiuni patologice

Pe de altă parte, RTK sunt ținte pentru medicamentele împotriva cancerului, precum cancerul de sân sau de colon, din cauza implicării lor într-o varietate de anormalități celulare. Un receptor din familia RTK care joacă un rol cheie în multe tipuri de cancer, inclusiv „sarcoma copilăriei”, este receptorul pentru factorul de creștere de tip insulinic (IGF1R). Cu toate acestea, încercările anterioare de a dezvolta medicamente anti-cancer împotriva acestui receptor au eșuat, potrivit MedicalXpress.

„Am dezvoltat o strategie nouă pentru a controla activitatea acestor receptori care duc la tumori prin faptul că am țintit GPCR. Din câte înțelegem, asta reprezintă o nouă paradigmă pentru întreaga clasă de RTK relevanți cancerului și poate fi folosită ca punct de plecare pentru terapeutice specifice altor afecțiuni patologice. Asta este foarte important, având în vedere numărul mare de medicamente care țintesc GPCR și sunt deja folosite, acestea având toxicitate scăzută”, a spus Leonard Girnita, cercetător la Institutul Karolinska și investigator principal al studiului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Terapia „inovatoare” cu psilocibină poate avea efecte antidepresive substanțiale și de lungă durată

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Studiu: 1 din 8 pacienții de cancer prezintă mutații genetice moștenite

Exercițiile fizice încetinesc dezvoltarea cancerului prin intermediul sistemului imunitar

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase