Home » Știință » Norii de la țigările electronice nu sunt doar„vapori”. Cuvântul a fost ales pentru că sună inofensiv

Norii de la țigările electronice nu sunt doar„vapori”. Cuvântul a fost ales pentru că sună inofensiv

Norii de la țigările electronice nu sunt doar„vapori”. Cuvântul a fost ales pentru că sună inofensiv
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 25.09.2020

Emisiile de la țigările electronice nu sunt deloc inofensive și numindu-le „vapori” poate induce intenționat în eroare, avertizează oamenii de știință.

Deși norii de la țigările electronice nu sunt chiar fum, termenul „vapori” aduce aminte deseori de un nor inofensiv de apă.

Așadar, experții medicali argumentează că „aerosol” este o descriere mai corectă, pentru că norii de la țigările electronice conțin chimicale periculoase care ar putea rămâne în aer pentru mult timp și care se pot depune pe suprafețele din jur.

Termenul „vapor” a fost asociat cu un simț al riscului mai redus

Schimbarea oficială a numelui ar putea părea un demers excesiv de meticulos, însă noi cercetări arată că termenul folosit are un impact real asupra politicilor publice și asupra modului în care oamenii analizează riscurile la care se expun atunci când folosesc produse cu tutun.

Comparând trei termeni pentru emisiile de țigări electronice printre 791 de studenți, cercetătorii au descoperit că termenul „vapor” a fost asociat cu un simț al riscului mai redus.

Pe de altă parte, studenții care au primit întrebări ce conțineau cuvintele „chimicale” sau „aerosoli” au fost de două ori mai dispuși să descrie emisiile drept „dăunătoare” sau „foarte dăunătoare”.

Fumul de la țigările normale ar putea conține mai puține toxine

De asemenea, subiecții au fost mai dispuși să susține o politică 100% fără tutun în campusurile universitare.

Totuși, folosirea tot mai răspândită a țigărilor electronice reprezintă o problemă, spun oamenii de știință, deoarece fumul de la țigările normale ar putea conține mai puține toxine, iar dovezile recente sugerează că norii de la țigările electronice pot expune pe cei din apropiere la nicotină, metale grele, particule foarte fine, compuși organici volatili și alte toxine.

Cei care folosesc țigări electronice nu se consideră „fumători”

În ziua de azi, țigările electronice au ajuns cea mai folosită formă de consum de tutun printre oamenii tineri, în mare parte din cauza faptului că au fost comercializate ca fiind o alternativă sănătoasă la țigările normale.

Termeni ca „vapori” au tendința să diminueze riscul expunerii pasive, mai scrie Science Alert.

În 2016, un studiu asupra terminologiei țigărilor electronice a descoperit că cei care folosesc aceste produse nu se consideră „fumători”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pericolul major din ţigările electronice, descoperit de cerectători de la Harvard. Peste un sfert dintre ele sunt contaminate cu bacterii foarte periculoase

Studiile arată că țigările electronice nu îi ajută pe fumători să renunțe la viciu

O boală misterioasă „macină” plămânii amatorilor de ţigări electronice

Poate fi transmis COVID-ul prin fumul de ţigară?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase