Home » Știință » Avertismentul șefului BioNTech legat de vaccinarea împotriva COVID-19 în UE: „În acest moment situaţia nu arată bine”

Avertismentul șefului BioNTech legat de vaccinarea împotriva COVID-19 în UE: „În acest moment situaţia nu arată bine”

Avertismentul șefului BioNTech legat de vaccinarea împotriva COVID-19 în UE: „În acest moment situaţia nu arată bine”
Uğur Şahin, directorul executiv al BioNTech. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 02.01.2021

Compania germană BioNTech a anunțat că, în continuare, colaborează cu Pfizer pentru a spori producția vaccinul COVID-19, avertizând că vor exista lacune în aprovizionarea în Uniunea Europeană până când vor fi lansate alte vaccinuri.

Ca urmare a întârzierilor legate de producția de vaccin și la numai câteva zile de la începerea campaniei naționale, Germania a decis închiderea, temporară, unor centre de vaccinare.

„În acest moment situaţia nu arată bine, apare un gol pentru că nu există alte vaccinuri aprobate şi trebuie să acoperim acest gol cu propriul nostru vaccin”, a declarat Uğur Şahin, CEO BioNTech, într-un interviu acordat Spiegel, citat de The Guardian.

Startup-ul german de biotehnologie a condus în cursa pentru obținerea uni vaccin împotriva COVID-19, însă serul produs împreună cu gigantul farmaceutic Pfizer  a întârziat să ajungă în Uniunea Europeană, din cauza aprobării relativ târzii dată de Agenția Europenă pentru Medicamente (EMA) și a dimensiunii reduse a comenzii plasate de autoritățile de la Bruxelles.

UE a comandat vaccinuri împotriva COVID-19 la jumătate față de SUA

Statele Unite au comandat încă din iulie primele 600 de milioane de doze ale vaccinului Pfizer / BioNTech, în timp ce UE a așteptat până în noiembrie pentru a plasa o comandă la jumătate din cea făcută de americani.

„La un moment dat a devenit clar că nu va fi posibil să livrăm atât de repede vaccinul. Atunci era deja prea târziu pentru a plasa comenzi ulterioare”, a mai spus Uğur Şahin.

Referitor la noua tulpină de SARS-CoV-2, mult mai contagioasă, care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, CEO-ul BioNTech a susținut că, în prezent, compania efectuează teste pentru a vedea dacă vaccinul este eficient

„Facem teste pentru a vedea dacă vaccinul nostru poate de asemenea neutraliza această variantă, iar în curând vom şti mai multe”, a precizat el.

O nouă linie de producție pentru vaccinul anti-COVID

BioNTech speră să lanseze o nouă linie de producție în Marburg, Germania, până în februarie, cu potențialul de a fabrica 250 de milioane de doze în prima jumătate a anului 2021.

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat pe Twitter că autoritățile vor face tot posibilul pentru a permite deschiderea cât mai rapidă a unității de producție din  Marburg.

Guvernul federal, care a susținut BioNTech cu 375 de milioane de euro, a rezistat apelurilor liderilor opoziției de a accelera producția vaccinului prin emiterea de licențe obligatorii altor producători de medicamente.

Totodată, Jens Spahn a îndemnat EMA să aprobe cât mai repede și vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, care a fost deja aprobat în Marea Britanie, însă UE nu a anunțat când se va pronunța în această privință.

În 6 ianuarie,  Agenția Europenă pentru Medicamente ar urma să aprobe vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna.

Vă recomandăm să citiți și:

Vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, aprobat pentru utilizare în Marea Britanie

Traseul vaccinului anti-COVID-19, din congelator până la administrare

Vaccinul anti-COVID din frunze de tutun poate fi testat pe oameni

Anunțul GCS despre reacțiile adverse ale vaccinului anti-SARS-CoV-2: Risc alergic

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase