Un frumos sistem planetar se află în armonie orbitală aproape perfectă

13 01. 2021, 09:00

Până acum, omenirea a descoperit sute de stele cu multiple planete ce le înconjoară. Fiecare este unică, însă un sistem ce orbitează steaua HD 158259, aflată la 89 de ani-lumină depărtare de Pământ, este cu adevărat specială. 

Steaua are aproape aceeași masă ca Soarele nostru, fiind puțin mai mare, iar șase stele o orbitează, acestea fiind descrise de astronomi ca un super-Pământ și cinci mini-Neptun.

După ce au monitorizat sistemul timp de șapte ani, cercetătorii au descoperit că toate cele șase planete orbitează HD 158259 în rezonanță orbitală aproape perfectă. Descoperirea ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine mecanismele formării sistemelor planetare.

Rezonanțele orbitale, identificate și la exoplanete

Rezonanța orbitală are loc atunci când orbitele a două corpuri în jurul corpului-părinte sunt strâns asociate, având în vedere că cele două corpuri care orbitează exercită influență gravitațională unul asupra celuilalt. În Sistemul Solar, rezonanța orbitală este destul de rar întâlnită la corpurile planetare, iar cele mai bune exemple ar fi Pluto și Neptun. Aceste două corpuri se află în rezonanța orbitală de 2:3. Pentru fiecare două ture făcute de Pluto în jurul Soarelui, Neptun desfășoară trei.

Rezonanțele orbitale au fost identificate și la exoplanete. Însă, fiecare planetă care orbitează HD 158259 se află în rezonanță de aproape 3:2 cu următoarea planetă dinspre stea. Asta înseamnă că pentru fiecare trei orbite desfășurate de fiecare planetă, următoarea desfășoară două orbite.

Planetele nu s-au format în același loc în care se află acum

Folosind măsurătorile obținute cu ajutorul spectrografului SOPHIE și a telescopului spațial care caută exoplanete TESS, o echipă internațională de cercetători coordonată de astronomul Nathan Hara de la Universitatea din Geneva, Elveția, au reușit să calculeze cu precizie orbita fiecărei planetă, potrivit Science Alert.

De asemenea, oamenii de știință cred că planetele nu s-au format în același loc în care se află acum.

„Astfel de sisteme s-ar forma departe de stea înainte să migreze spre aceasta. În acest scenariu, rezonanțele joacă un rol crucial”, a explicat Stephane Udry, astronom la Universitatea din Geneva.

Rezonanțele ar apărea atunci când „embrionii planetari” din discul protoplanetar cresc și migrează spre interior, mult mai departe de marginea exterioară a discului. Asta produce un lanț de rezonanță orbitală prin sistem.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Astronomii au observat un sistem protoplanetar neobișnuit

„Tuburile de lavă” de pe Marte sunt îndeajuns de mari pentru a adăposti baze planetare

Noi reguli de protecție planetară pentru misiunile pe Lună și pe Marte

Cele mai spectaculoase imagini din spațiu ale anului 2020