Home » Știință » Materia întunecată pur și simplu nu există. Cum argumentează cercetătorii cel mai recent studiu

Materia întunecată pur și simplu nu există. Cum argumentează cercetătorii cel mai recent studiu

Materia întunecată pur și simplu nu există. Cum argumentează cercetătorii cel mai recent studiu
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 16.01.2021

O teorie predominantă în rândul oamenilor de știință spune că aproximativ trei sferturi din masa totală a Universului este alcătuită din „materie întunecată”, o substanță misterioasă care interacționează cu materia vizibilă prin intermediul gravitației.

În ciuda omniprezenței sale, cercetătorii nu au descoperit până acum dovezi clare ale existenței sale.

Potrivit unui nou studiu desfășurat de o echipă internațională de oameni de știință, aceste cercetători ar putea fi, de fapt, în zadar. În schimb, aceștia argumentează că înțelegerea noastră științifică limitată privind gravitația nu ar putea explica comportamentul gravitațional ciudat al galaxiilor.

Omenirea nu poate înțelege legile care guvernează materia

Cu alte cuvinte, nu materia întunecată este cauza acestui comportament, ci pur și simplu noi nu putem înțelege legile naturale care guvernează materia.

În noul studiu, echipa argumentează că ideea stabilită pentru prima oară la începutul anilor 1980 numită dinamica newtoniană modificată (MOND) ar putea explica existența comportamentului gravitațional ciudat al stelelor pe care oamenii de știință îl explicau prin materia întunecată.

Mai pe scurt, teoria înlocuiește dinamica newtoniană și teoria relativității generale, argumentând că forța gravitațională a unei stele ar trebuie calculată prin moduri complet diferite.

Singura teorie ale cărei predicții s-au adeverit în mod repetat

„Ceea ce spunem, de fapt, este că există cu siguranță dovezi pentru o discrepanță. Ceea ce vedem nu este în totalitate ceea ce se întâmplă, dacă toate cunoștințele noastre sunt bazate doar pe teoriile lui Newton și Einstein”, a explicat Stacy McGaugh, autor al studiului și director al departamentului de astronomie de la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, potrivit Futurism.

Mai multe teorii au fost prezentate pentru a explica ce ar putea fi, de fapt, materia întunecată, de la găurile negre primordiale până la particulele masive slab interactive (WIMPS). McGaugh mai susține că teoria MOND a putut prezice un număr de observații astronomice după ce a fost propusă în anii 1980.

„MOND este singura teoria care a avut succes în acest fel. Este singura teorie ale cărei predicții s-au adeverit în mod repetat”, a adăugat McGaugh.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eroare astronomică. Galaxia cu o cantitate neobișnuită de materie întunecată se dovedește a fi cât se poate de obișnuită

O nouă metodă de identificare a particulelor de materie întunecată

Hubble a identificat cea mai mare cantitate de materie întunecată din interiorul unei galaxii

Identificarea a 19 galaxii fără materie întunecată îi pune pe astronomi în dilemă

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase