Home » Știință » Teoria relativităţii generale nu este singura care poate explica funcţionarea gravitaţiei

Teoria relativităţii generale nu este singura care poate explica funcţionarea gravitaţiei

Teoria relativităţii generale nu este singura care poate explica funcţionarea gravitaţiei
Publicat: 28.07.2019
În lumea ştiinţifică, teoriile elaborate de către Albert Einstein asupra gravitaţiei reprezintă modelul explicativ dominant, totuşi, nu reprezintă singurele teorii care explică funcţionarea gravitaţiei.

Teoria relativităţii generale a fost emisă de către Albert Einstein în anul 1916 şi reuşeşte să unifice alte două teorii: cea a relativităţii restrânse şi legea atracţiei universale formulate de Newton. În modelul lui Einstein, acesta explică faptul că gravitaţia este o propietate a continuumului spaţiu-timp. Predicţiile făcute de Einstein îl diferenţiază de restul fizicienilor clasici, descriind în moduri diferite modul de propagare a luminii, trecerea timpului sau geometria spaţiului.

În prezent, teoriile lui Albert Einstein şi cele ale lui Stephen Hawking constituie modelul explicativ hegemonic în domeniul cosmologiei şi al astrofizicii. Totuşi, în ciuda influenţei acestor teorii, alţi cercetători au avansat, la rândul lor, alte teorii care pot explica modul în care funcţionează gravitaţia.

Una dintre acestea este numită „Teoria Cameleon” şi şi-a primit numele pornind de la modul în care descrie funcţionarea gravitaţiei. Astfel, Justin Khoury şi Amanda Weltman au teorezizat că gravitaţia poate fi influenţată de condiţiile locale, mai exact de densitatea corpurilor, notează Phys.com.

Recent, dr. Christian Arnold şi dr. Baojiu Li, de la Universitatea Durham din Marea Britanie, au creat o simulare computerizată care să includă predicţiile formulate de Teoria Cameleon în formarea galaxiilor, precum cea în care ne aflăm: Calea Lactee. Acest demers a fost fundamentat de faptul că, în urma ecuaţiilor, această teorie se bucură de un succes asemănător Teoriei Relativităţii în explicarea formării sistemului solar.

În urma simulărilor, oamenii de ştiinţă au  studiat relaţia dintre gravitate, aşa cum este descrisă în Teoria Cameleon, şi găurile negre supermasive aflate în mijlocul găurilor negre. Ei au aflat că schimbările asupra gravitaţiei nu împiedică formarea galaxiilor spiralate.

„Cercetările noastre nu implică faptul că Teoria Relativităţii Generale este greşită, dar arată că nu este singura explicaţie legată de rolul gravitaţiei în evoluţia Universului.

Citeşte şi:

Ce este Teoria Relativităţii?

Teoria relativităţii generale a lui Einstein a trecut cel mai DIFICIL test. Gravitaţia are aceleaşi efecte chiar şi în cazul unui ”sistem stelar unic”

Teoria relativităţii generale a lui Einstein scoate la iveală încă o ciudăţenie în Sistemul nostru Solar

O cercetare ştiinţifică ce infirmă teoria relativităţii a lui Einstein stârneşte controverse printre specialişti

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase