Home » Știință » O nouă metodă de identificare a particulelor de materie întunecată

O nouă metodă de identificare a particulelor de materie întunecată

O nouă metodă de identificare a particulelor de materie întunecată
Publicat: 23.01.2020
Fizicienii teoretizează că materia întunecată ar putea avea particule mai uşoare decât protonii.

Materia întunecată se dovedeşte a fi un subiect foarte ofertant pentru fiziceni, dar şi aproape imposibil de studiat. În mod evident, faptul că materia întunecată are o interaţiune minimă cu materia şi energia din jurul său reprezintă un impediment major pentu acest domeniu. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au propus o multitudine de abordări prin care să detecteze aceste particule misterioase. Una dintre abordările care devine tot mai „populară” printre fizicieni porneşte de la asumpţiile că particulele materiei întunecate sunt mai uşoare decât protonii şi că acestea prezintă o sarcină electrică redusă în condiţiile electromagnetice normale, notează Phys.

Plecând de la aceste asumpţii, cercetătorii de la Acceleratorul SLAC din California, Statele Unite ale Americii, au pus pe hârtie o potenţială metodă de identificare a particulelor de materie întunecată folosind interacţiunea la distanţă cu materia obişnuită.

„Până în prezent, cele mai multe idei despre modul de detectare a particulelor de materie întunecată s-au bazat pe încercarea de a detecta depuneri mici de energie de la împrăştierea materiei întunecate într-un detector foarte sensibil”, a declarat dr. Asher Berlin, unul dintre cercetătorii care au gândit această metodă. „Colaboratorii mei şi cu mine ne-am dat seama recent că există un mecanism de detectare alternativ: în loc să aştepţi ca materia întunecată să depună o cantitate mică de energie într-un detector prin împrăştiere, este posibil să manipulăm direct traiectoriile particulelor individuale de materie întunecată, creând tulburări care poate fi apoi măsurate cu detectoare rezonante foarte sensibile, similare cu radiourile cotidiene”.

În viitor, cercetătrii din California speră chiar să construiască un detector de materie întunecată care chiar să folosească teoria propusă de către ei. „De asemenea, planificăm să investigăm ideile de detecţie aferente altor posibile particule de materie întunecată care posedă diferite tipuri de interacţiuni cu materia normală”, mai explică cercetătorii.

Studiul în care este explicată această nouă metodă a fost publicat în Review Letters.

Citeşte şi:

Hubble a identificat cea mai mare cantitate de materie întunecată din interiorul unei galaxii

O nouă abordare poate face ca materia întunecată ”să iasă la lumină”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase