Fizicienii au descoperit o stare complet nouă a materiei numită „sticlă lichidă”

14 01. 2021, 17:00
Sursa foto: Unsplash

Fizicienii au identificat o nouă stare a materiei, ascunsă în interiorul transformărilor misterioase care au loc între stările lichidă și solidă a sticlei.

Noua stare a materiei, denumită „sticlă lichidă”, prezintă un comportament la nivel microscopic nemaivăzut până acum, astfel că este separat de orice alt fenomen observat anterior.

Această nouă stare pare să existe între solid și coloid (precum un gel), fiind vorba despre amestecuri omogene cu particule care sunt microscopice însă mai mari decât atomii și moleculele, dar și mai ușor de studiat. În cazul de față, coloizi mici din plastic au fost creați și amestecați într-un dizolvant.

Dovezile pe care comunitatea științifică le vânează de ceva timp

„Este incredibil de interesant din punct de vedere teoretic. Experimentele noastre oferă dovezile necesare pentru interacțiunile dintre fluctuațiile cruciale și reținerea sticloasă pe care comunitatea științifică le vânează de ceva timp”, a explicat Matthias Fuchs, profesor la Universitatea Konstanz, din Germania.

Atunci când materialele trec din lichid în solid, moleculele lor se aliniază de obicei pentru a forma un tipar cristalin. Însă, același lucru nu are loc în cazul sticlei. Tocmai de aceea, oamenii de știință doresc atât de mult să analizeze și să deconstruiască fenomenul. În cazul sticlei și a materialelor similare sticlei, moleculele sunt „înghețate” sau blocate într-o stare dezordonată.

În cazul „sticlei lichide”, cercetătorii au observat că acei coloizi se puteau mișca, însă nu se mai puteau roti. Coloizii aveau mai multă flexibilitate decât moleculele din sticlă, însă nu suficientă pentru a fi comparabili cu materialele studiate anterior.

Descoperirea ar putea explica orice scenariu în care există o dezordine fără explicație

Prin intermediul coloizilor elipsoidali în loc de formele sferice standard, aceste „rotații blocate” au putut fi observate. Particulele s-au acumulat în grupuri cu orientări similare, iar apoi s-au „obstrucționat” reciproc în interiorul materialului, potrivit Science Alert.

Cercetătorii au spus că noua stare a materiei este, de fapt, două tranziții lichid-spre-solid aflate în competiție care interacționează, astfel creând un amestec de proprietăți diferite. Forma și concentrația particulelor par să fie cruciale pentru crearea acestei „sticle lichide”.

Descoperirile au potențialul de a dezvălui mai multe despre cele mai mici celule biologice până la cel mai vast sistem cosmologic, adică orice scenariu în care există o dezordine fără explicație.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au obținut cea de-a cincea stare a materiei în spațiu

O nouă stare a materiei, descoperită accidental

Fizicienii au găsit ”ordine în dezordine” şi o nouă stare a materiei

Experţii au descoperit, într-o banală bucată de sticlă, o nouă stare a materiei. ”Ne-a fost teamă să o facem publică”