Soarele artificial din Coreea de Sud a strălucit mai puternic decât o stea, pentru un interval mai lung decât până acum

13 01. 2021, 08:29

This browser does not support the video element.

Soarele artificial” al Coreei de Sud a stabilit un nou record mondial, atingând o temperatură de peste 100 de milioane de grade Celsius, pentru o perioadă mai lungă de timp decât a reușit până acum

Acest soare nu este un corp ceresc tradițional, ci reprezintă, de fapt, proiectul Tokamak Advanced Research (KSTAR), un reactor de fuziune în care ionii și electronii sunt încălziți și separați, informează informează The Independent.

KSTAR a reușit să încălzească plasma la temperatura record timp de 20 de secunde, de două ori mai mult decât intervalul de opt secunde la care s-a ajuns în 2018.

În prezent, puține dispozitive de fuziune au reușit să încălzească plasma la un asemenea nivel înalt al temperaturii și, până acum, niciunul dintre ele nu a reușit să încălzească particulele mai mult de 10 secunde.

Cum putem folosi această descoperire, pe viitor

Echipa KSTAR a îmbunătățit performanțele unuia dintre modurile sale de funcționare cu plasmă, numit modul de barieră de transport intern, care a făcut-o capabilă să încălzească plasma atât de mult timp.

„Tehnologiile necesare pentru operațiuni lungi care să ducă plasma la 100 de milioane de grade sunt cheia realizării energiei de fuziune”, a declarat într-un comunicat directorul Si-Woo Yoon al Centrului de Cercetare KSTAR.

„Succesul KSTAR în menținerea plasmei la temperatură înaltă timp de 20 de secunde va reprezenta un moment important de cotitură în cursa pentru asigurarea tehnologiilor pentru o funcționare lungă cu plasmă de înaltă performanță, o componentă critică a unui reactor comercial de fuziune nucleară în viitor”, a mai adăugat acesta.

Vă invităm să citiți și:

Cel mai mare proiect de fuziune nucleară din lume a început în Franța

Cum poate ajuta atmosfera solară la producerea de energie prin fuziune nucleară

Savanţii au obţinut rezultate uimitoare de la un vechi reactor de fuziune nucleară

Încă o inovaţie a reactoarelor de fuziune nucleară: cercetătorii au elaborat o metodă prin care să elimine căldura în exces