Home » Știință » Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia

Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia

Virusul Nipah, cu mortalitate ridicată, poate fi următoarea amenințare majoră pentru Asia
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.01.2021

În mijlocul unei pandemii globale care a infectat aproape 100 de milioane de oameni, Asia s-ar putea confrunta în curând cu o altă amenințare cu virusuri emergente, cu o rată de deces mult mai mare.

Virusul Nipah, un virus ARN care provine din lilieci la fel ca SARS-CoV-2, a provocat multe focare în Malaezia, Singapore, India și Australia de Nord în ultimii 20 de ani. Acum, cercetătorii avertizează că are potențialul de a afecta mult mai mulți oameni dacă nu se învață o lecție importantă din izbucnirea COVID-19.

Virusul Nipah a fost recunoscut pentru prima dată în 1999, după un focar în Malaezia. În timpul focarului, au fost observate 265 de cazuri de encefalită acută, care au început în fermele de porci.

Cazurile au fost inițial atribuite encefalitei japoneze, dar a fost identificată corect ca infecție cu virusul Nipah la scurt timp. De atunci, au apărut focare mici aproape anual în perioada 2000-2020, de fiecare dată prezentând o rată uimitoare de mortalitate de până la 75%, informează cei de la IFLScience.

De ce este considerat virusul Nipah drept o amenințare

Mulți se vor întreba de ce un virus cu astfel de rate extreme de mortalitate este considerat un risc de pandemie – de obicei, astfel de boli își ucid gazdele prea repede pentru a se transmite suficient de eficient pentru o amenințare pe scară largă.

Cu toate acestea, aici virusul Nipah diferă de mulți alți viruși. În timp ce simptomele apar de obicei între 4-14 zile după infecție, uneori virusul se poate incuba pentru perioade extreme de timp – până la 45 de zile, potrivit OMS – permițând o perioadă remarcabil de lungă de transmisie.

Odată ce incubația s-a încheiat, simptomele includ febră, dureri de cap și vărsături, printre altele asemănătoare cu infecția gripală. Acestea sunt ulterior urmate de amețeli, simptome neurologice și encefalită acută. Deși diferite tratamente antivirale sunt utilizate ca tratament de susținere pentru pacienți, nu există nici un tratament direct împotriva virusului în prezent.

Ce se întâmplă cu pacienții care se infectează

Dacă pacienții supraviețuiesc, unii rămân cu probleme neurologice pe termen lung, inclusiv modificări de personalitate și convulsii.

Deși încă reprezintă o amenințare semnificativă, tulpinile actuale ale virusului Nipah nu pot fi transmise prin aerosoli și nici nu sunt transportate în aer, așa că probabil nu vor prezenta același nivel de risc de pandemie pe care virușii precum SARS-CoV-2 îl fac.

În prezent, virusul Nipah se răspândește în mare parte prin ingestia de alimente contaminate care au fost în contact cu liliecii infectați, deși au fost observate fecale de porc infectate și chiar transmiterea de la om la om.

Vă invităm să citiți și:

Ameninţarea pe care nici nu o cunoaştem: sute de mii de virusuri necunoscute aşteaptă să fie descoperite

Mai multe virusuri mortale ar putea fi combătute cu o singură substanţă

Bizarul caz al copiilor care sunt imuni la cei mai periculoşi viruşi. Care este explicaţia

Eficacitatea vitaminei C împotriva COVID-19 depinde de nivelul de absorbție al acesteia la nivel celular

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase