Home » Știință » Eficacitatea vitaminei C împotriva COVID-19 depinde de nivelul de absorbție al acesteia la nivel celular

Eficacitatea vitaminei C împotriva COVID-19 depinde de nivelul de absorbție al acesteia la nivel celular

Publicat: 12.11.2020
Eficacitatea vitaminei C împotriva COVID-19 depinde de nivelul de absorbție al acesteia la nivel celular
Eficacitatea vitaminei C împotriva COVID-19 depinde de nivelul de absorbție al acesteia la nivel celular Credit foto: Pixabay

Cercetătorii explică faptul că vitamina C face obiectul mai multor studii legate de COVID-19

Dozele mari de vitamina C aflate în studiu pentru tratarea COVID-19 pot aduce beneficii unei părți a populației, dar anchetatorii care explorează potențialul acesteia spun că factorii-cheie ai eficacității includ nivelurile de transportor natural necesare pentru a aduce vitamina în interiorul celulelor, notează Medicalxpress.

Vârsta, rasa, sexul, precum și nivelurile de expresie și variațiile genetice ale transportatorilor de vitamina C care îi fac mai puțin eficienți, toți trebuie luați în calcul atunci când estimată eficacitatea terapiei cu vitamina C împotriva COVID-19 și a altor boli, explică cercetătorii de la Medical College of Georgia.

Efectele vitaminei C variază în funcție de o serie de factori

Anchetatorii recomandă ca acești factori să fie luați în considerare în proiectarea și realizarea studiilor clinice dar și atunci când rezultatele studiului sunt analizate, pentru COVID-19, precum și pentru alte maladii, spune dr. Sadanand Fulzele, autorul principal al acestui studiu.

Noutatea acestui virus și lipsa imunității împotriva coronavirusului au determinat o căutare la nivel mondial de tratamente eficiente pentru COVID-19. Aceasta include reutilizarea medicamentelor cu profiluri de siguranță cunoscute, incluzând vitamina C, un amplificator al sistemului imunitar stabilit ceea ce a făcut din aceasta o alegere logică de explorat în COVID-19

Există cel puțin 30 de studii clinice în curs în care vitamina C, singură sau în combinație cu alte tratamente, este evaluată împotriva COVID-19, unele cu doze de până la 10 ori mai față de niveluri recomandate în mod obișnuit.

Fără transportori adecvați pe suprafața celulei pentru a trece vitamina solubilă în apă pe lângă stratul lipidic al membranelor celulare, în special dozele mari pot permite vitaminei să se aglomereze în exteriorul celulelor unde începe să producă de fapt oxidanți, ceea ce poate crea alte probleme.

Cercetătorii speculează că expresia scăzută a transportorului este un factor în rezultatele mixte ale utilizării vitaminei C în diferite alte condiții. Studiile clinice asupra osteoartritei, de exemplu, o boală autoimună în care un sistemul imunitar atacă articulațiile, a obținut rezultate mixte, spune dr. Fulzele. Cu toate acestea, utilizarea sa în alte probleme induse de viruși, cum ar fi sepsisul potențial mortal, a demonstrat beneficii în reducerea insuficienței organelor și îmbunătățirea funcției pulmonare în sindromul de detresă respiratorie acută, care este, de asemenea, o cauză majoră de boală și deces cu COVID-19.

Citește și:

STUDIU. Cele mai agresive tipuri de cancer ar putea fi tratate prin post şi vitamina C

Vitamina C îmbunătăţeşte efectele imunoterapiei

Un grup de specialişti din Cluj vrea să extragă vitamina C din pătrunjel

Vitamina C din legume şi fructe ne poate scăpa de moarte prematură, arată cele mai noi studii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase