Home » Știință » Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 26.01.2021

Reacțiile alergice severe cauzate de vaccinul împotriva COVID-19 creat de compania americană Moderna sunt rare, potrivit noilor date publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA.

Între 21 decembrie și 10 ianuarie, peste 4,04 milioane de oameni au primit vaccinul de la Moderna, însă doar 10 persoane au dezvoltat reacția alergică severă numită anafilaxie. Asta reprezintă în jur de 2,5 de cazuri de șoc anafilactic la 1 milion de oameni vaccinați, potrivit raportului CDC.

Nu este clar deocamdată ce anume a cauzat reacțiile alergice, însă 9 din 10 cazuri au avut loc în rândul pacienților cu alergii deja cunoscute. Majoritatea aveau alergii la diferite medicamente precum penicilină, însă o persoană avea alergii alimentare și de mediu, iar alta nu avea alergii cunoscute anterior, potrivit raportului.

Toți cei 10 pacienți s-au recuperat

9 din 10 pacienți au dezvoltat simptome în decurs de 13 minute de la administrarea vaccinului, iar o persoană a prezentat simptome în decurs de 45 de minute.

Toți cei 10 pacienți au fost tratați cu epinefrină, un hormon cunoscut și drept adrenalină, care este ingredientul cheie din injectoarele EpiPen și alte produse similare. Patru pacienți au fost tratați la Unitatea de Primiri Urgențe și șase au fost internați în spital, patru dintre aceștia necesitând intubație. Din fericire, toți cei 10 pacienți s-au recuperat.

Un eveniment rar

„Șocul anafilactic după primirea vaccinului împotriva COVID-19 de la Moderna pare să fie un eveniment rar”, au scris autorii raportului. Însă, nu există deocamdată date suficiente despre vaccinurile împotriva virusului SARS-CoV-2, așa că este dificil să comparăm riscul anafilaxiei cu alte vaccinuri care nu au fost concepute pentru COVID-19, au mai precizat cercetătorii. Într-un raport anterior, publicat la data de 15 ianuarie, experții au estimat că vaccinul de la Pfizer și BioNTech cauzează anafilaxie la aproximativ 11,1 milioane de doze administrate (șansă de 0,001%).

Totuși, vaccinurile de la Pfizer și Moderna par să fie peste media numărului de cazuri de anafilaxie față de alte vaccinuri dezvoltate anterior pentru alte boli. În 2015, cercetătorii au calculat că șansa de a dezvolta o reacție alergică severă la un vaccin este de aproape 1,31 la 1 milion.

„Ai șanse mai mari să fii lovit de fulger”, decât să dezvolți o reacție alergică severă la un vaccin

„Reacțiile alergice adevărate la vaccinuri sunt foarte rare. Din punct de vedere statistic, ai șanse mai mari să fii lovit de fulger”, a explicat dr. Purvi Parikh, imunolog la Centrul Medical NYU Langone, din SUA.

Deși cazurile sunt extrem de rare, experții încearcă să identifice cauza reacțiilor alergice, potrivit Live Science.

Oamenii care au avut o reacție alergică la prima doză de vaccin nu ar trebui să primească și a doua doză, au mai precizat autorii raportului. De asemenea, centrele de vaccinare ar trebui să aibă resursele și personalul necesar pentru a trata șocul anafilactic. CDC a mai recomandat că oamenii care primesc vaccinurile împotriva COVID-19 să fie monitorizați timp de 15 minute, sau 30 de minute în cazul în care au istoric de reacții alergice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce scrie pe prospectul vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna

Moderna anunță că vaccinul lor împotriva COVID-19 ar asigura o imunitate de cel puțin un an

Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech

Experții spun că putem vaccina toți oamenii de pe Pământ și tot nu vom opri pandemia de COVID-19

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase