Home » Știință » Cum îți influențează fazele Lunii somnul

Cum îți influențează fazele Lunii somnul

Publicat: 07.02.2021

În credința populară, fazele Lunii au fost asociate cu anumite stări de spirit, psihoze și creșteri ale infracționalității. Totuși, ar putea oare singurul satelit natural constant al Pământului să ne afecteze somnul?

Oamenii de știință au înțeles deja că activitatea umană este favorizată de lumină, fie că este solară, lunară sau artificială. Însă, un nou studiu sugerează că abilitatea noastră de a dormi este influențată de fazele lunii, chiar și atunci când luăm în considerare surse artificiale de lumină.

Cu ajutorul unor dispozitive de monitorizare atașate la încheietura mâinii, cercetătorii au studiat tiparele de somn și cum pot fi influențate acestea de fazele lunii.

GALERIE FOTO

Studiul a implicat 98 de indivizi din trei comunități indigene din Argentina, iar cercetările au durat două luni. O comunitate rurală nu avea acces la electricitate, o altă comunitate avea acces limitat, iar a treia era situată într-o așezare urbană și avea acces complet la electricitate.

Care au fost rezultatele studiului

Participanții din toate cele trei comunități au prezentat același tipar de somn pe măsură ce Luna a progresat de-a lungul ciclului său de 29,5 zile. Durata somnului s-a schimbat de la 20 la peste 90 de minute, iar orele de culcare au variat între 30 și 80 de minute.

În fiecare comunitate, perioadele de vârf în care participanții au dormit mai puțin și s-au culcat mai târziu au avut loc în perioada de trei până la cinci zile înainte de nopțile cu Lună plină, iar opusul s-a întâmplat în nopțile care au precedat Luna nouă (prima dintre fazele lunare), au descoperit cercetătorii.

Rezultatele au fost surprinzătoare, pentru că autorii studiului se așteptau la mai puțin somn și mai multă activitate în timpul nopților cu Lună plină. „Însă, se pare ca nopțile înaintea Lunii pline sunt cele care au cea mai multă lumină lunară în prima jumătate a nopții”, a spus Horacio de la Iglesia, unul dintre cercetători și profesor de biologie la Universitatea din Washington.

Somnul uman este sincronizat cu fazele lunare

Deloc surprinzător a fost faptul că studiul a arătat că „efectul fazelor lunare” asupra somnului a fost mai puternic atunci când accesul la electricitate era mai limitat.

În încercarea de a-și confirma cercetările, oamenii de știință au comparat rezultatele lor cu date similare colectate de la 464 de studenți de la Universitatea din Washington. Cercetătorii au descoperit aceleași oscilații în cadrul tiparelor de somn.

„Așadar, aceste rezultate sugerează că somnul uman este sincronizat cu fazele lunare indiferent de contextul etnic și sociocultural și nivelul de urbanizare”, au scris cercetătorii în jurnalul Science Advances.

„Există unele forțe ale naturii de care nu putem scăpa”

„Noi oamenii tindem să credem că am reușit cumva să controlăm natura, iar folosirea luminii artificiale este un exemplu bun. Însă, se pare că există unele forțe ale naturii de care nu putem scăpa”, a adăugat De la Iglesia, potrivit The Guardian.

Totuși, cercetătorii au studiat doar fazele lunare și nu au luat în calcul influențe interne, precum ritmul circadian, care ar putea afecta tiparele de somn, a precizat Derk-Jan Dijk, profesor și director al Centrului pentru Cercetarea Somnului de la Universitatea din Surrey, Regatul Unit.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce a apărut mai întâi, somnul sau creierul? Oamenii de știință ar fi aflat, în sfârșit, răspunsul

Viermii dezvăluie de ce melatonina favorizează somnul

De ce este somnul atât de important pentru pierderea în greutate

Omenirea doarme mai mult în timpul pandemiei, însă calitatea somnului a scăzut substanțial

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase