Home » Știință » Ingineri unguri au creat roverul Puli pentru a căuta apă pe Lună

Ingineri unguri au creat roverul Puli pentru a căuta apă pe Lună

Ingineri unguri au creat roverul Puli pentru a căuta apă pe Lună
Credit foto: Puli Space Technologies Ltd
Publicat: 18.02.2021

O companie din Ungaria a dezvoltat un rover de mici dimensiuni care poate explora suprafața Lunii.

Roverul Puli, care cântărește mai puțin decât o pungă de zahăr, este o platformă ieftină concepută pentru a transporta diverse încărcături, inclusiv detectorul de apă îngheţată care a câştigat în 2020 premiul „Honey, I Shrunk the NASA Payload” („Dragă, am micşorat încărcătura NASA”), o competiție organizată de agenția spațială a SUA.

Denumit după o celebră rasă de câini din Ungaria, roverul de mici dimensiuni cântărește mai puțin de 400 de grame și a fost conceput să caute depozitele de apă înghețată de pe Lună, identificând și cartografiind conținutul de hidrogen de sub suprafața Lunii.

„Caută radiații de fundal și apoi radiațiile de fundal induc o radiație secundară care iese din Lună. Compară nivelurile diferite de energie din spectrul radiației de fundal pentru a găsi apă”, a precizat Matyas Hazadi, șef echipei de ingineri de la Puli Space Technologies Ltd, o companie cu sediul în Budapesta care a dezvoltat roverul și instrumentul de căutare a apei, potrivit Reuters.

Existența apei pe Lună a fost confirmată

Anul trecut, Observatorul Stratosferic pentru Astronomia în Infraroșu (SOFIA) al NASA a confirmat pentru prima dată existența apei pe Lună, prin urmare o potențială sursă de combustibil pentru rachete, rehidratare și producere a oxigenului.

Roverul Puli are patru roți direcționate independent, alcătuite din spițe cauciucate, și poate escalada pandte de 40-45 de grade. Prototipurile acestui aparat au fost testate în Hawaii și Maroc, pe teren similar cu cel de pe Lună.

Primind fonduri de la NASA pentru dezvoltare, compania din Ungaria se așteaptă ca roverul să înceapă misiunea pe Lună  anul viitor.

Vă recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance al NASA va trece prin „șapte minute de teroare” înainte să aterizeze pe Marte. Ce înseamnă asta și la ce trebuie să ne așteptăm

Misiunea Perseverance pe Marte. Ingenuity, primul elicopter care zboară pe o altă planetă

Planuri de viitor. VIPER roverul care ar putea să caute apă pe Lună

Care este problema cu anunțul NASA despre prezența apei pe Lună, în regiunile luminate de Soare

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase