Home » Știință » Primele dovezi ale activității tectonice pe o exoplanetă, descoperite de astronomi

Primele dovezi ale activității tectonice pe o exoplanetă, descoperite de astronomi

Publicat: 17.03.2021
Primele dovezi ale activității tectonice pe o exoplanetă, descoperite de astronomi
Sursa foto: University of Bern/ Thibaut Roger

Planeta LHS 3844b este prima planetă din afara Sistemului Solar care ar putea prezenta dovezile activității tectonice, au anunțat astronomii.

Acele dovezi sunt reprezentate printr-un set de simulări avansate bazate pe observațiile făcute asupra planetei stâncoase, care este ceva mai mare decât Terra. Important este și faptul că exoplaneta pare să nu aibă atmosferă.

Astfel, LHS 3844b este permanent expusă la soarele său și asta ar putea însemna că temperaturile ajung până la 800 de grade Celsius pe partea de „zi”, în timp ce partea de „noapte” a planetei atinge până la minus 250 de grade Celsius.

„Noi am crezut că aceste diferențe severe de temperatură ar putea afecta fluxul materialului din interiorul planetei”, a spus astronomul Tobias Meier, de la Universitatea din Berna, Elveția.

Descoperirea nu se potrivește cu mișcarea tectonică de pe Pământ

Bazându-se pe observațiile privind temperaturile și luminozitatea planetei, Meier și colegii săi cred că are loc un flux de material subteran la scară emisferică. Majoritatea simulărilor făcute de cercetători au arătat un flux ascendent pe o parte a planetei și un flux descendent pe cealaltă parte, însă în unele cazuri fluxurile au fost inversate. Descoperirea este surprinzătoare și nu se potrivește cu mișcarea tectonică de pe Pământ.

„Având în vedere ceea ce știm despre Terra, ne-am fi așteptat ca materialul de pe partea fierbinte a planetei să fie mai ușor și astfel să curgă ascendent”, a spus geofizicianul Dan Bower, de la Universitatea din Berna.

O activitate tectonică destul de incredibilă

Motivul este schimbarea de temperatură a materialului din mantaua planetei pe măsură ce se deplasează, roca mai rece devenind mai rigidă, iar roca mai caldă devenind mai lichidă pe măsură ce se încălzește. Oamenii de știință spun că schimbările de la suprafață și din material pot produce o activitate tectonică destul de incredibilă.

Așadar, oamenii de știință sugerează că LHS 3844b ar putea avea o întreagă emisferă acoperită cu vulcani, în timp ce partea opusă a exoplanetei ar putea avea o activitate vulcanică extrem de redusă. Asta se întâmplă din cauza diferențelor de temperatură din jurul planetei.

Nu seamănă cu nimic din ceea ce au mai observat astronomii

De asemenea, această mișcare tectonică nu seamănă cu nimic din ceea ce astronomii au observat în Sistemul Solar.

Pe măsură ce telescoapele spațiale avansează și înțelegerea noastră privind exoplanetele se extinde, mai multe observații și cercetări vor ajuta la confirmarea concluziilor cu privire la exoplaneta LHS 3844b, potrivit Science Alert.

„Simulările noastre arată cum s-ar putea desfășura astfel de tipare, însă va fi nevoie de observații mai detaliate pentru a verifica cercetările noastre. Spre exemplu, o hartă a temperaturilor de la suprafață ar putea ajuta la detectarea gazelor vulcanice”, a explicat Meier.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O exoplanetă extrem de „pufoasă” schimbă tot ce știu astronomii despre formarea planetelor

Astronomii au descoperit o planetă cu trei sori. Ce se știe deocamdată despre exoplaneta KOI-5Ab

Astronomii au studiat o exoplanetă  ”care nu ar trebui să existe”

Oamenii de știință susțin că au descoperit prima exoplanetă într-o altă galaxie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase