Home » Știință » Omenirea își pierde abilitatea de a se reproduce. Ce este de vină pentru declinul ratei de fertilitate

Omenirea își pierde abilitatea de a se reproduce. Ce este de vină pentru declinul ratei de fertilitate

Omenirea își pierde abilitatea de a se reproduce. Ce este de vină pentru declinul ratei de fertilitate
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 04.04.2021

Un profesor trage un semnal de alarmă cu privire la declinul ratei de fertilitate a omenirii și spune că de vină ar fi chimicalele din plastic.

Shanna Swan, profesor de sănătate publică și medicina mediului la Școala de Medicină Icahn din cadrul Spitalului Mount Sinai din New York, a ajutat la elaborarea unui studiu major în 2017 care a descoperit că numărul spermatozoizilor în rândul bărbaților din țările din Occident a scăzut cu mai mult de 50% în ultimele patru decenii. Luna trecută, Swan și-a publicat cartea „Count Down” (n.r. „Numărătoare inversă”) care analizează cum și de ce oamenii își pierd abilitatea de a se reproduce.

„Oamenii realizează că ne confruntăm cu o criză a sănătății reproductive, însă spun că este din cauza faptului că facem copii mai târziu în viață sau a stilului de viață, astfel că nu poate fi de natură chimică. Eu vreau ca oamenii să înțeleagă că poate fi de natură chimică. Nu spun că alți factori nu sunt implicați. Însă, chimicalele joacă un rol cauzal major”, a explicat Swan.

Chimicalele „perturbă sau imită hormonii sexuali ai corpului”

Studiul din 2017 a descoperit că, de fapt, concentrația lichidului seminal a scăzut de la 99 milioane per ml în 1973 până la 47,1 milioane per ml în 2011. Asta reprezintă un declin considerabil în cazul a 53,4% dintre bărbații din țări precum Australia, Noua Zeelandă, America de Nord și Europa.

Potrivit lui Swan, unul dintre principalii declanșatori sunt chimicalele care „perturbă sau imită hormonii sexuali ai corpului”.

Cum suntem expuși la cele mai nocive chimicale?

„Ftalații, folosiți la producerea plasticului moale și flexibil, reprezintă o îngrijorare supremă. Sunt prezenți în toți (n.r. oamenii) și suntem expuși probabil prin alimente pentru că folosim recipientele din plastic moale utilizate în procesul de confecționare, procesare și împachetare”, a explicat Swan.

„Ftalații reduc testosteronul, astfel că au cea mai pronunțată influență asupra bărbaților, spre exemplu în reducerea spermatozoizilor, deși sunt nocivi și pentru femei. Aceste chimicale scad libidoul și cresc riscul de pubertate timpurie, naștere prematură și avort spontan”, a mai precizat Swan, scrie Futurism.

Swan estimează că lumea va ajunge complet infertilă până în 2045

Declinul ratei de fertilitate nu este doar o ciudățenie care poate fi rezolvată ușor prin terapii reproductive precum fertilizarea in vitro. De fapt, declinul reprezintă o amenințare pentru omenire. Swan estimează că lumea va ajunge complet infertilă până în 2045.

Deși situația pare sumbră, există și speranță. Swan a mai spus că industria chimică trebuie să dezvolte chimicale noi de uz casnic care nu perturbă hormonii umani. De asemenea, cei care doresc să devină părinți trebuie să aibă grijă ce produse din plastic aduc în gospodăriile lor precum ftalați, BPA și Teflon.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Zeci de „chimicale misterioase” găsite în corpul femeilor însărcinate nu pot fi identificate. Cercetătorii sunt îngrijorați

Chimicalele din produsele de uz casnic ar putea îngreuna vaccinarea împotriva COVID-19

Noi „chimicale eterne” au fost descoperite în apele din Arctica pentru prima dată

Cele mai comune chimicale care afectează corpul uman

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase