Home » Știință » O nouă analiză încearcă să explice strălucirea misterioasă din centrul galaxiei Calea Lactee

O nouă analiză încearcă să explice strălucirea misterioasă din centrul galaxiei Calea Lactee

O nouă analiză încearcă să explice strălucirea misterioasă din centrul galaxiei Calea Lactee
Sursa foto: NASA Goddard; A. Mellinger, CMU; T. Linden, Univ. of Chicago
Publicat: 06.04.2021

În centrul galaxiei Calea Lactee există o strălucire misterioasă numită Galactic Center GeV Excess (GCE) care a nedumerit oamenii de știință încă de la descoperirea sa.

Fizicienii Lisa Goodenough și Dan Hooper au descoperit strălucirea misterioasă în 2009. În datele obținute de telescopul Fermi al NASA, fizicienii au găsit un exces de radiații gamma, una dintre cele mai energetice lumini din Univers. Însă, cercetătorii nu au reușit să detecteze în mod direct ce cauzează strălucirea misterioasă.

Acum, fizicianul Mattia Di Mauro de la Institutul Național pentru Fizică Nucleară din Italia vine cu o propunere. Analiza lui sugerează că materia întunecată ar putea fi responsabilă pentru strălucirea din centrul galaxiei noastre.

În jur de 80% din materia din Univers este materie întunecată

Nu știm ce este materia întunecată, doar că există o materie misterioasă care este de vină pentru efecte gravitaționale ce nu pot fi explicate de lucrurile pe care le observăm în mod direct, adică materia normală precum stele, praf, gaz și galaxii. Știm doar că materia întunecată are un efect gravitațional asupra altor obiecte. În jur de 80% din materia din Univers este materie întunecată, chiar dacă nu o putem vedea.

Studiul fizicianului a comparat date obținute de telescopul Fermi în ultimii 11 ani cu măsurători ale altor anomalii astronomice înregistrate cu detectorul de raze cosmice Pamela de la bordul satelitului Resurs-DK1 și cu ajutorul experimentului Alpha Magnetic de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Studiul lui Di Mauro folosește un set vast de date colectate de Fermi și reduce incertitudinile introduse de radiațiile de fond. Astfel, informațiile despre distribuția spațială a strălucirii misterioase ne poate ajuta să excludem diverse explicații.

„Exact ce ne-am aștepta să găsim în inima Căii Lactee”

„Dacă excesul era, spre exemplu, cauzat de interacțiunea dintre raze cosmice și atomi, atunci am observa o distribuție spațială mai mare cu energii mai reduse și o difuziune mai redusă cu energii mai crescute din cauza propagării particulelor cosmice. Pe de altă parte, studiul meu evidențiază modul în care distribuția spațială a excesului nu se schimbă ca urmare a energiei”, a explicat fizicianul.

Acest lucru nu a fost observat niciodată, astfel că ar putea fi explicat prin materia întunecată, având în vedere că noi credem că particulele de materie întunecată ar trebui să aibă energii similare, potrivit Science Alert.

„Analiza arată clar că excesul de raze gamma este concentrat în centrul galactic, exact ce ne-am aștepta să găsim în inima Căii Lactee dacă materia întunecată este cu adevărat un nou tip de particulă”, a mai precizat Di Mauro.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eroare astronomică. Galaxia cu o cantitate neobișnuită de materie întunecată se dovedește a fi cât se poate de obișnuită

O nouă metodă de identificare a particulelor de materie întunecată

Hubble a identificat cea mai mare cantitate de materie întunecată din interiorul unei galaxii

Materia întunecată pur și simplu nu există. Cum argumentează cercetătorii cel mai recent studiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase