Home » Știință » Gena responsabilă pentru unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, descoperită de cercetători

Gena responsabilă pentru unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, descoperită de cercetători

Gena responsabilă pentru unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, descoperită de cercetători
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06.04.2021

Cercetătorii din Australia au descoperit o genă responsabilă pentru un tip deosebit de agresiv de cancer de sân care are rate de supraviețuire extrem de scăzute.

„Sperăm că asta va îmbunătăți dramatic rezultatele precare prin care trec acești pacienți”, a declarat Pilar Blancafort, epigenetician la Institutul Perkins de Cercetare Medicală.

Chiar și sub umbrela „cancerului de sân” există numeroase tipuri de cancer, precum HER2 pozitiv, estrogen-receptor pozitiv (ER+) sau cancerele de sân care nu sunt sensibile la hormoni. În aceste grupuri, există chiar și mai multe tipuri care pot reacționa la tratamente foarte diferit unul față de celălalt.

Cancerele de sân sensibile la hormoni se dezvoltă ca reacție la hormoni precum estrogen sau progesterone. Există mai multe modalități de a trata maladia, precum terapia hormonală. Acest tip de cancer de sân are de obicei rezultate mai bune decât cancerele care nu sunt sensibile la hormoni.

Jumătate dintre femeile diagnosticate mor din cauza acestui tip de cancer

„Totuși, un mic procent de pacienți suferă de un tip de cancer foarte agresiv care are cele mai proaste rezultate, iar jumătate dintre femeile diagnosticate mor din cauza bolii”, a explicat Blancafort.

„Atunci când analizăm aceste cancere, descoperim că sunt mai pronunțate și se răspândesc de obicei la ganglionii limfatici și au o rata de deces mai crescută. Aveam nevoie de o modalitate prin care să le identificăm”, a adăugat Blancafort, citată de Science Alert.

În 2012, un alt grup de cercetători a elaborat o clasificare a cancerelor de sân numită Integrative Clustering (IntClust), care clasifică cancerele de sân în 10 subgrupuri diferite, fiecare cu propriile schimbări genetice și rezultate clinice. Unul dintre tipurile de cancer ER+ numit IntClust2 are rezultate deosebit de proaste.

Tratamentele hormonale funcționează pentru că „înfometează” cancerul

Echipa din 2012 a subliniat că tumorile IntClust2 erau caracterizate printr-o secțiune din ADN a cromozomului 11 extrem de accentuată. Acea parte din cromozom are numeroase gene care pot cauza cancer, numite oncogene, pe care le cunoaștem deja. Însă, o anumită genă, numită AAMDC, a atras atenția oamenilor de știință.

Cercetătorii cred că tratamentul pentru cancerele ER+ este unul dintre motivele pentru care IntClust2 este atât de eficient. Tratamentele hormonale funcționează pentru că „înfometează” cancerul de hormonii prin care crește, însă copiile adiționale de AAMDC pot proteja cancerul.

O descoperire semnificativă

„AAMDC poate proteja celulele canceroase și poate satine dezvoltarea tumorii atunci când nutrienții scad și estrogenul este îndepărtat, ceea ce ar elimina majoritatea cancerelor sensibile la hormoni. Astfel, noi credem că AAMDC este o trusă de supraviețuire pentru cancer”, a precizat Blancafort.

În mod interesant, această accentuare a genei AAMDC este găsită în cancerele de prostată, plămâni și ovarian.

„Important este că putem găsi aceste cancere prin căutarea nivelurilor ridicate de AAMDC în celulele tumorilor. Aceasta este o descoperire semnificativă”, a subliniat Blancafort.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Transplantul de materie fecală, un tratament promițător pentru tip de cancer al pielii

Un simplu test de urină poate detecta cancerul de col uterin

Pacienţii cu cancer, mai puţin protejaţi după prima doză de vaccin anti-COVID-19

Gest impresionant. Un veteran de război i-a donat vaccinul unei tinere cu cancer

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase