Home » Știință » Particule de la o explozie meteorică din urmă cu 430.000 de ani au fost descoperite în Antarctica

Particule de la o explozie meteorică din urmă cu 430.000 de ani au fost descoperite în Antarctica

Particule de la o explozie meteorică din urmă cu 430.000 de ani au fost descoperite în Antarctica
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.04.2021

În urmă cu aproximativ 430.000 de ani, un meteorit a explodat deasupra Antarcticii. Noi știm despre acest eveniment doar pentru că oamenii de știință au descoperit mici particule de rocă spațială. Fragmentele au rămas ascunse în gheață în tot acest timp.

Analiza particulelor a dezvăluit că evenimentul a fost unul neobișnuit. Nu a fost îndeajuns puternic încât să producă un crater de impact, însă nu a fost nici unul care a trecut neobservat. Materialul topit și vaporizat în timpul exploziei din aer ar fi fost mult mai periculos decât evenimentul Tunguska care a avut loc într-o pădure din Siberia în 1908.

Deși impacturile capabile să producă cratere sunt destul de rare, rocile care intră și explodează în atmosfera Pământului nu sunt. Acestea sunt numite bolizi, iar NASA a documentat până acum 861 de astfel de meteoriți începând cu 1988. Superbolizii, ca meteorul Chelyabinsk din 2013 sau Kamchatka din 2018, au loc doar de câteva ori pe secol.

Milioane de victime și pagube severe pe distanțe de sute de kilometri

„Astfel de evenimente nu pun în pericol omenirea dacă au loc în Antarctica. Însă, dacă ar avea loc într-o zonă dens populată, un astfel de eveniment ar cauza milioane de victime și pagube severe pe distanțe de sute de kilometri”, a explicat Matthias van Ginneken, de la Universitatea din Kent, Regatul Unit.

Oamenii de știință au descoperit 17 particule mici, pe vârful Walnumfjellet din Munții Sør Rondane din Antarctica de Est. Cea mai mare dintre bucăți nu depășește jumătate de milimetru în lungime.

Particulele au fost create în timpul aceluiași eveniment meteoric

Studiul oamenilor de știință a dezvăluit că particulele sunt compusă în mare parte din fier și olivină, dar și un conținut ridicat de nichel. Asta corespunde cu un tip rar de meteorit cunoscut drept „pallasite”, ceea ce confirmă că particulele nu își au originea pe planeta noastră, potrivit Science Alert.

De asemenea, analizele cercetătorilor au mai indicat că particulele au fost create în timpul aceluiași eveniment meteoric, în urmă cu 430.000 de ani.

Nu știm cu certitudine cum explodează meteorii în aer. Cercetătorii cred că presiunea ridicată a aerului din fața meteorului pătrunde printre crăpăturile din rocă, astfel accentuând presiunea interioară și cauzând roca să se descompună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Creaturi marine și o biodiversitate uimitoare, „blocate sub gheață” timp de 50 de ani, descoperite în Antarctica

Un mineral întâlnit des pe Marte a fost descoperit ascuns adânc în gheața din Antarctica

Un meteorit care s-a prăbușit în deșertul Sahara este mai vechi decât Pământul

Un meteorit feros care cântărește 14 kilograme, recuperat de cercetători dintr-un sat din Suedia

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase