Home » Știință » Mesajul secret din parașuta lui Perseverance a fost descifrat. Ce alte mesaje mai ascunde roverul

Mesajul secret din parașuta lui Perseverance a fost descifrat. Ce alte mesaje mai ascunde roverul

Mesajul secret din parașuta lui Perseverance a fost descifrat. Ce alte mesaje mai ascunde roverul
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 25.02.2021

Atunci când roverul Perseverance a coborât prin atmosfera Planetei Roșii, mulți oameni au observat că parașuta roverului avea un aranjament neobișnuit de tipare colorate în roșu și negru.

Se pare că acele tipare nu sunt deloc aleatorii, ci reprezintă, de fapt, un mesaj ascuns. În doar șase ore, internauții au descifrat mesajul, dezvăluind îndemnul „Dare Mighty Things” („Îndrăznește Lucruri Mărețe”).

Fraza este folosită de ani buni de oamenii de știință de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, fiind extrasă dintr-un discurs rostit de președintele american Theodore Roosevelt în 1899.

„Mai bine să îndrăznești lucruri mărețe, decât să te alături celor care nici nu se bucură și nici nu suferă prea mult”

„Este mult mai bine să îndrăznești lucruri mărețe, să câștigi triumfuri glorioase, chiar dacă sunt presărate cu eșecuri, decât să te alături celor care nici nu se bucură și nici nu suferă prea mult, pentru că trăiesc în crepusculul gri care nu cunoaște nici victorie, nici înfrângere”, spunea Roosevelt în 1899.

Mesajul ascuns a fost menționat pentru prima oară în transmisiunea în direct făcută de NASA, de către inginerul Allen Chen care a comentat că „pe lângă faptul că ajutăm la descoperiri științifice incredibile, noi sperăm că eforturile noastre îi vor inspira pe alții”. „Uneori, noi ascundem mesaje pentru ca alții să le descopere. Așadar, vă învităm pe toți să încercați și să ne arătați munca voastră”, a spus atunci Chen.

Internauții au descifrat rapid mesajul ascuns în parașuta lui Perseverance

Prima soluție publicată online ar fi aparținut lui Abela Paf, student la IT. Mesajul a fost decodificat de către el și tatăl său, care a identificat faptul că simbolurile erau aranjate în inele concentrice care codificau un tipar de 10 biți.

„Fiecare număr binar codifică o poziție în alfabet, începând cu 1. Pentru cuvântul mărețe a trebuit să începem să numărăm după 40 de biți și ar fi fost corect”, a explicat Paf, potrivit Science Alert.

Dacă secțiunile roșii sunt 1 și cele albe sunt 0, inelele pot fi împărțite în blocuri care reprezintă numere. Apoi, trebuie adăugat numărul 64. Așadar, prima literă din cod este 0000000100, care redă numărul 4. Dacă adăugăm 64 obținem 68, codul ASCII pentru litera D.

Alte mesaje ascunse de oamenii de știință

Astfel, sunt explicate cele trei inele interioare. Pe de altă parte, inelul exterior arată litere și cifre: 34 11 58 N 118 10 31 W. Acestea sunt coordonatele geografice pentru JPL: 34°11’58” N 118°10’31” W.

Adam Steltzner, inginerul șef din cadrul misiunii Perseverance, a confirmat că soluția este corectă.

Însă, acesta nu este singurul mesaj secret al Perseverance.

Razele Soarelui pe o plăcuță care conține un cip cu nume și mesaje de la pământeni sunt în codul Morse și arată fraza „Explore As ONE” („explorăm împreună”). De asemenea, ascuns în carcasa roverului mai este și un „portret de familie” cu Sojourner, Spirit, Opportunity, Curiosity, Perseverance și Ingenuity.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Filmul amartizării roverului Perseverance. NASA a publicat și mii de imagini nealterate cu planeta Marte

Imagini color spectaculoase. Amartizarea roverului Perseverance, surprinsă din mai multe unghiuri

Primele imagini trimise de Perseverance de pe Marte. De ce trebuie să treacă inginerii NASA la „fusul orar marțian”

Reușită pentru NASA. Roverul Perseverance a amartizat pe Planeta Roșie și a transmis și prima imagine – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase