Home » Știință » Cercetătorii au descoperit o substanță care oprește creșterea tumorilor

Cercetătorii au descoperit o substanță care oprește creșterea tumorilor

Cercetătorii au descoperit o substanță care oprește creșterea tumorilor
Credit foto: Pexels
Publicat: 10.04.2021

Medicii de oncologi vor putea avea un nou instrument pentru tratarea melanomului și a altor tipuri de cancer, datorită muncii efectuate de către cercetătorii de la Cancer Center, Universitatea din Colorado.

Într-o lucrare publicată în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, membrii Mayumi Fujita, Angelo D’Alessandro, Morkos Henen, Beat Vogeli, Eric Pietras, James DeGregori, Carlo Marchetti, și Charles Dinarello, împreună cu Isak Tengesdal, un student absolvent în Divizia de Boli Infecțioase la Universitatea din Colorado, detaliază studiul lor pe NLRP3, un complex intracelular.

S-a descoperit că acesta participă la inflamația creată de melanom, ceea ce duce la creșterea tumorii. Prin inhibarea NLRP3, se poate reduce inflamația și dezvoltarea tumorii.

Mai exact, NLRP3 crește inflamația prin inducerea dezvoltării și eliberării de interleukina-1-beta, o citokina care provoacă inflamație ca parte a răspunsului la infecție. În cazul cancerului, inflamația poate face tumorile să crească și să se răspândească.

„NLRP3 este un membru al unei familii mai mari care este implicat în detectarea semnalelor de pericol”, spune Marchetti. „Este un receptor care supraveghează compartimentul intercelular al unei celule, căutând molecule de pericol sau agenți patogeni. Când NLRP3 recunoaște aceste semnale, duce la activarea caspasei-1, o proteină implicată în prelucrarea și dezvoltarea interleukinei-1-beta în forma sa biologică activă, provocând un răspuns inflamator intens. În cazul melanomului, acest proces duce la creșterea tumorii”, a precizat el.

Găsirea unor terapii noi

Inhibitorul NLRP3 utilizat în studiul lor s-a dovedit deja eficace în studiile clinice pentru tratarea gutei și a bolilor de inimă, iar în prezent este testat și în COVID-19. Cercetătorii încearcă să afle dacă acest inhibitor NLRP3 poate fi utilizat cu succes la pacienții cu melanom care sunt rezistenți la inhibitorii punctului de control.

Inhibitorii punctului de control cresc eficacitatea sistemului imunitar pentru a ucide tumorile, dar uneori tumorile devin rezistente la acest tratament„, spune Marchetti. „O mare parte din cercetarea cancerului se concentrează pe găsirea unor terapii care pot fi combinate cu inhibitorii punctului de control pentru a îmbunătăți eficacitatea lor.”

Tratarea cancerului de piele

Cu ipoteza că un inhibitorul NLRP3 este una dintre aceste terapii, cercetatorii studiază efectele asupra melanomului, cancerului de sân și cancerului pancreatic. Pe lângă îmbunătățirea răspunsului imun, inhibitorul NLRP3 poate reduce efectele secundare ale inhibitorilor punctului de control. Marchetti spune că această cercetare poate face o mare diferență pentru pacienții cu melanom care nu răspund doar la inhibitorii punctului de control, potrivit Science Daily.

Acest proiect a implicat mulți membri ai universității și suntem foarte încântați de el. Acest proiect este important deoarece joacă un rol esențial în tratarea melanomului și deschide noi strategii pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Gena responsabilă pentru unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, descoperită de cercetători

Cercetătorii au rezolvat un mister vechi de 100 de ani despre cancer

ADN-ul moștenit de la neanderthali crește riscul de cancer și boli autoimune la oamenii moderni

S-au descoperit două forme de melanom care nu sunt asociate cu cancerul de piele şi cu expunerea la soare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase