Home » Știință » Denumirea tulpinilor de coronavirus, schimbată de OMS

Denumirea tulpinilor de coronavirus, schimbată de OMS

Publicat: 01.06.2021
Denumirea tulpinilor de coronavirus, schimbată de OMS
Sursa foto: Unsplash

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat un nou sistem de denumire pentru variantele Covid-19. De acum înainte, OMS va folosi literele greceşti pentru a se referi la variantele detectate pentru prima dată în ţări precum Marea Britanie, Africa de Sud şi India.

OMS a spus că noile denumiri au fost introduse pentru a simplifica referirile la aceste tulpini, dar şi pentru a ajuta la eliminarea unor stigmatizări din nume.

La începutul acestei luni, guvernul indian a criticat denumirea variantei B.1.617.2, detectată pentru prima dată în ţară în octombrie anul trecut, drept „varianta indiană”, deşi OMS nu a etichetat-o ​​oficial ca atare.

„Nicio ţară nu ar trebui să fie stigmatizată pentru detectarea şi raportarea variantelor”, a scris pe Twitter conducătorul tehnic al OMS pentru Covid-19, Maria Van Kerkhove. Ea a solicitat, de asemenea, „supravegherea masivă” a variantelor şi schimbul de date ştiinţifice pentru a contribui la stoparea răspândirii, potrivit BBC.

Literele greceşti nu vor înlocui numele ştiinţifice existente

Literele greceşti se vor referi atât la variantele de îngrijorare, cât şi la variantele de interes. O listă completă de nume a fost publicată pe site-ul OMS.

Aceste litere greceşti nu vor înlocui numele ştiinţifice existente. Dacă sunt identificate oficial mai mult de 24 de variante, sistemul nu mai are litere greceşti şi va fi anunţat un nou program de denumire, a declarat Van Kerkhove.

Luni, un cercetător care a sfătuit guvernul britanic a spus că ţara se află în stadiile incipiente ale unui al treilea val de infecţii cu coronavirus, parţial condus de Delta sau varianta indiană. Se crede că se va răspândi mai repede decât varianta Alpha (Marea Britanie; Kent), care a fost responsabilă de creşterea numărului de cazuri din Marea Britanie în timpul iernii.

Între timp, Vietnamul a detectat ceea ce pare a fi o combinaţie a celor două variante. Sâmbătă, ministrul Sănătăţii din ţară a declarat că se poate răspândi rapid prin aer şi l-a descris ca fiind „foarte periculos”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase