Home » Știință » Viteza de rotație a Pământului se modifică. Ne afectează?

Viteza de rotație a Pământului se modifică. Ne afectează?

Credit foto: Louis Maniquet, Unsplash
Publicat: 02.06.2021

Pământul nu se rotește perfect uniform, deși o zi este definită ca fiind alcătuită din aproximativ 24 de ore sau 86.400 de secunde, timpul necesar Terrei pentru a se învârti o dată în jurul propriei axe.

La un anumit timp, rotația Pământului încetinește, astfel încât durata unei zile crește, în medie, cu aproximativ 1,8 milisecunde în fiecare secol. Asta înseamnă că, în urmă cu circa 600 de milioane de ani, o zi avea numai 21 de ore.

Există mai mulți factori care influențează variația duratei unei zile. Printre aceștia se numără efectele mareice ale Lunii și Soarelui, interacțiunea miez-manta din interiorul Pământului, precum și distribuția generală a masei la suprafața planetei. Activitatea seismică, glaciațiunea, vremea, oceanele și câmpul magnetic al Pământului pot influența, totodată, lungimea zilei, notează BBC Science Focus Magazine.

Pământul se învârte cel mai repede din ultimii 50 de ani

Anul trecut, oamenii de știință au făcut o descoperire surprinzătoare: în loc să încetinească, Pământul a început să se rotească mai repede. În prezent, planeta noastră se învârte mai repede decât oricând în ultimii 50 de ani. În 2020 au fost înregistrate cele mai scurte 28 de zile.

GALERIE FOTO

Până acum, oamenii de știință nu au putut stabili cu siguranță ce provoacă accelerarea vitezei de rotație a Pământului. Unii au sugerat, însă, că ar putea fi cauzată de topirea ghețarilor din secolul XX sau pe fondul acumulării unor cantități mari de apă în rezervoarele din Emisfera Nordică. Totuși, experții prezic că această accelerare este un efect temporar, iar viteza de rotație a Pământului va încetini din nou în viitor.

Ar trebui să ne îngrijoreze schimbarea vitezei de rotație a Pământului?

Deși această situație nu va avea niciun efect asupra vieții noastre de zi cu zi, ar putea exista implicații serioase asupra tehnologiilor, precum sateliți GPS, smartphone-urile, computerele și rețele de comunicații. Toate acestea se bazează pe sisteme de măsurare a timpului extrem de precise.

Aceste probleme pot fi însă depășite, poate doar prin simpla scădere a unei secunde în loc de a mai adăuga una.

Astfel, modificarea vitezei de rotație a Pământului în jurul propriei axe nu ar trebui să ne îngrijoreze, cu excepția cazului în care ziua se micșorează din cauza activității umane.

Vă recomandăm să citiți și:

Rotaţia Pământulului a fost măsurată pentru prima dată, graţie unui laser îngropat într-un buncăr subteran

Un element chimic utilizat rareori ar putea redefini timpul

Top 10 teorii ale conspirației despre dezastre

Opt moduri ÎNFRICOŞĂTOARE prin care Pământul ar putea fi distrus

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase