Home » Istorie » Un studiu recent a dezvăluit ce unealtă foloseau neanderthalienii pentru a-și curăța dinții

Un studiu recent a dezvăluit ce unealtă foloseau neanderthalienii pentru a-și curăța dinții

Ioana Matei 03.26.2021
Un studiu recent a dezvăluit ce unealtă foloseau neanderthalienii pentru a-și curăța dinții
Credit foto: M. Binkowski

Simpla scobitoare din lemn este printre cele mai simple obiecte și este considerată cea mai veche unealtă pentru igiena dentară.

Mai multe primate folosesc obiecte similare pentru a-și curăța dinții, iar tot mai multe dovezi arheologice din Europa sugerează că neanderthalienii aveau și ei obiceiul de a-și înlătura rămășițele alimentare dintre dinți. Știm asta pentru că acest obicei a lăsat urme adânci pe molarii lor.

Un dinte analizat recent, descoperit într-o peșteră din Polonia în 2020, a dezvăluit urme care indică mișcarea unei scobitori. Analizele dentare și datarea cu radiocarbon sugerează că dintele a aparținut unui neanderthal mascul în jurul vârstei de 30 de ani care își curăța dinții în acest fel în urmă cu 46.000 de ani.

„Se pare că proprietarul dintelui practica igiena dentară”

„Se pare că proprietarul dintelui practica igiena dentară. Probabil între ultimii doi dinți mai erau rămășițe alimentare care trebuiau înlăturate. Nu știm din ce confecționase scobitoarea”, a explicat Wioletta Nowaczewska, arheolog de la Universitatea din Wrocław.

Cercetătorii au mai descoperit și alți dinți în peștera Stajnia din apropiere de Cracovia, iar aceștia cred că aparțin tot unor neanderthali. Unii dinți prezintă urme similare de igienă dentară preistorică.

Starea remarcabilă a molarului analizat recent a permis oamenilor de știință să desfășoare analize 2D și 3D a emailului. Acesta este în general mult mai subțire în cazul neanderthalienilor în comparație cu Homo sapiens, potrivit Science Alert.

Ce alte materiale mai foloseau neanderthalienii pentru a-și curăța dinții?

Astfel, cercetătorii au putut confirma că dintele a aparținut unui neanderthalian și că urmele din dinte au fost cel mai probabil cauzate prin abraziune.

Printre alte materiale care ar fi putut fi folosite de neanderthalieni pentru a-și curăța dinții se numără oase, iarbă și ligamente, deși acestea nu au fost deocamdată confirmate de arheologi.

Potrivit celebrului inginer Henry Petroski, care a scris o carte întreagă despre simpla scobitoare, acest instrument umil este una dintre cele mai convenabile unelte ale omenirii. Scobitoarea nu necesită asamblare, întreținere și instrucțiuni de utilizare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un cercetător renumit susține că neanderthalienii au ajutat la crearea artei umane timpurii

Neanderthalienii au dispărut din Europa mult mai devreme decât se credea

Inversarea polilor magnetici ai Pământului ar fi dus la dispariția în masă a neanderthalilor

Un dinte de neanderthal a dezvăluit o legătură neștiută cu oamenii moderni