Home » Știință » Un medicament administrat pe cale orală oprește complet transmiterea virusului SARS-CoV-2 în doar 24 de ore

Un medicament administrat pe cale orală oprește complet transmiterea virusului SARS-CoV-2 în doar 24 de ore

Un medicament administrat pe cale orală oprește complet transmiterea virusului SARS-CoV-2 în doar 24 de ore
Sursa foto: NIAID-RML
Publicat: 08.12.2020

Tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 cu un nou medicament antiviral, MK-4482/EIDD-2801 sau Molnupiravir, inhibă complet transmiterea virusului în decurs de 24 de ore, au descoperit cercetătorii de la Institutul pentru Științie Biomedicale de la Universitatea de Stat din Georgia, SUA.

Grupul a fost coordonat de către dr. Richard Plemper, profesor distins care a descoperit că medicamentul este puternic și împotriva virusurilor influenza.

„Aceasta este prima demonstrație a unui medicament administrat pe cale orală și deja disponibil care blochează rapid transmiterea SARS-CoV-2. MK-4482/EIDD-2801 ar putea să schimbe regulile jocului”, a declarat Plemper.

Întreruperea transmiterii comunitare a virusului SARS-CoV-2 până la vaccinarea în masă este crucială pentru gestionarea pandemiei actuale și a consecințelor catastrofice ale COVID-19.

Trei beneficii majore ale medicamentului Molnupiravir

De asemenea, având în vedere că medicamentul poate fi administrat pe cale orală, tratamentul poate începe cât mai devreme pentru a inhiba progresul formelor severe de boală, pentru a scurta faza contagioasă și pentru a opri rapid focarele locale.

„Am aflat că MK-4482/EIDD-2801 funcționează în mai multe moduri asupra virusurilor respiratorii RNA  și că tratarea animalelor infectate cu acest medicament reduce cantitatea de particule virale eliberate, astfel reducând dramatic transmiterea. Aceste proprietăți fac MK-4482/EIDD/2801 un candidat puternic pentru controlul farmacologic al COVID-19”, a adăugat Plemper.

Studiul cercetătorilor a fost publicat în jurnalul Nature Microbiology și a arătat că echipa lui Plemper a folosit MK-4482/EIDD-2801 împotriva SARS-CoV-2 pe animale pentru a testa efectele medicamentelui.

Bolnavii de COVID-19 tratați cu acest medicament ar putea deveni neinfecțioși în decurs de 24 de ore

„Noi credem că dihorii domestici sunt un model de transmitere relevant pentru că transmit SARS-CoV-2, însă majoritatea nu dezvoltă cazuri severe de boală, ceea ce seamănă cu transmiterea virusului în rândul adulților tineri”, a explicat dr. Robert Cox, unul dintre autorii studiului, potrivit MedicalXpress.

Cercetătorii au infectat dihorii domestici cu SARS-CoV-2 și au început tratamentul cu MK-4482/EIDD-2801 atunci când animalele au început să împrăștie virusul prin nas. „Atunci când am depozitat animalele infectate tratate și cele netratate în aceleași cuști, niciunul dintre contacți nu s-a infectat”, a spus Josef Wolf, un alt autor al studiului.

Dacă aceste rezultate vor putea fi transferate la oameni, bolnavii de COVID-19 tratați cu acest medicament ar putea deveni neinfecțioși în decurs de 24 de ore de la începerea tratamentului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O „rudă” a virusului SARS-CoV-2, descoperită la lilieci din afara Chinei

O nouă tulpină de SARS-CoV-2 ar putea fi mai periculoasă, dar vulnerabilă în fața unui vaccin

Plasma poate eradica virusul SARS-CoV-2 de pe o multitudine de suprafețe în doar câteva secunde

Caz medical tulburător: O femeie asimptomatică a răspândit particule de SARS-CoV-2 timp de 70 de zile

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase