Home » Știință » Imagini absolut uimitoare cu planeta Pământ, surprinse de nava spațială Juno

Imagini absolut uimitoare cu planeta Pământ, surprinse de nava spațială Juno

Imagini absolut uimitoare cu planeta Pământ, surprinse de nava spațială Juno
Credit foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin M. Gill
Publicat: 28.06.2021

Având în vedere că nava spațială Juno se află pe orbita din jurul lui Jupiter de aproape cinci ani, de la 4 iulie 2016, unii dintre noi am uitat mai mult ca sigur de momentul din 2013 în care Juno a zburat pe lângă Pământ. Nava spațială a avut nevoie de puțin ajutor pentru a ajunge la Jupiter, astfel că a folosit gravitația Terrei.

Editorul de imagine Kevin Gill ne-a reamintit de acel zbor cu o serie de imagini absolut uimitoare cu planeta Pământ, surprinse de JunoCam, camera științifică de la bordul navei.

Juno a zburat pe lângă Terra la data de 9 octombrie 2013 și a primit un impuls de viteză de peste 3,9 kilometri pe secundă. Oamenii de știință au folosit acel zbor pentru a testa camera foto de la bord, astfel oferindu-i prima oportunitate de a surprinde imagini cu o planetă colorată.

Un efort de colaborare între oamenii de știință și public

JunoCam a fost concepută pentru a fi un efort de colaborare între oamenii de știință din cadrul misiunii și public, astfel că imaginile surprinse de JunoCam au fost trimise pe Terra și publicate pe pagina oficială a misiunii, acolo de unde publicul le putea descărca pentru a fi procesate mai departe.

Imaginile procesate de oamenii de știință amatori au fost apoi publicate pe pagina oficială a misiunii Juno. Acestea variază de la detalii științifice nemaipomenite și până la opere de artă spectaculoase cu teme spațiale, potrivit Science Alert.

„Ideea a fost foarte valoroasă pentru misiune, dar și pentru public”

„Ideea că poți combina imagistica științifică cu reprezentările artistice a fost foarte valoroasă pentru misiune, dar și pentru public”, a spus Paul Steffes, de la Institutul de Tehnologie din Georgia, SUA, unul dintre investigatorii științifici ai misiunii Juno.

Juno a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy la 5 august 2011. Vehiculul de lansare al Juno a fost capabil să îi ofere navei spațiale îndeajuns de multă energie încât să ajungă pe centura de asteroizi, punct în care gravitația Soarelui a tras nava spre Sistemul Solar interior.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pământul sau Marte: Ce arată, de fapt, aceste imagini incredibile?

Noi imagini cu suprafața planetei Marte, publicate de China. Ce semnifică, de fapt, fotografiile

Nava spațială Juno a surprins primele imagini apropiate cu Ganymede din ultimele două decenii

Roverul Curiosity al NASA a observat nori ciudați și colorați pe planeta Marte

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase