Home » Știință » Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi

Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi

Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.07.2021

Pentru prima oară în mai bine de un an, avem motive reale să sperăm că pandemia s-ar putea sfârși. Însă, experții spun că încă există îngrijorări privind noile mutații ale coronavirusului.

O îngrijorare majoră o reprezintă varianta Delta, o tulpină extrem de contagioasă a virusului SARS-CoV-2, care a fost identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020.

Un aspect unic despre Delta este repeziciunea prin care se răspândește, a spus F. Perry Wilson, epidemiolog la Universitatea Yale. În jurul lumii, spune Wilson, „Delta va accelera cu siguranță pandemia”.

Din câte știm până acum, oamenii vaccinați împotriva coronavirusului par să fie feriți de varianta Delta, însă persoanele care nu s-au vaccinat și nici nu practică măsurile de prevenție riscă să se infecteze cu noua variantă, spun medicii.

1. Delta este mult mai contagioasă decât alte tulpini ale virusului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a descris noua versiune a virusului ca fiind „cea mai rapidă și cea mai capabilă”.

În iunie, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA a anunțat că Delta este „o variantă îngrijorătoare”, folosind o denumire aplicată, de asemenea, variantei Alfa a virusului care a apărut în Marea Britanie, tulpinei Beta din Africa de Sud, celor două variante Epsilon din SUA, dar și tulpinei Gamma din Brazilia.

Delta se răspândește cu 50% mai rapid decât Alfa, care era cu 50% mai contagioasă decât tulpina originală de SARS-CoV-2, astfel că noua variantă este cu 75% mai contagioasă decât originalul.

2. Oamenii care nu s-au vaccinat sunt în pericol

Oamenii care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 prezintă cel mai mare risc de infectare. Copiii și tinerii sunt, de asemenea, în pericol.

„Un studiu recent din Regatul Unit a arătat că adulții sub 50 de ani și copiii aveau un risc de 2,5 ori mai mare de infectare cu varianta Delta”, a declarat Inci Yildirim, specialist în boli infecțioase de la Universitatea Yale.

„Pe măsură ce grupele de vârstă mai mari se vaccinează, cei care sunt mai tineri și nevaccinați vor avea un risc mai mare de infectare cu orice variantă a COVID-19. Însă, Delta pare să aibă un impact mai pronunțat asupra tinerilor decât variantele anterioare”, a adăugat Yildirim.

3. Delta ar putea cauza „focare hiperlocale”

Dacă varianta Delta continuă să se răspândească îndeajuns de rapid încât să accelereze pandemia, cele mai importante întrebări vor viza transmisibilitatea. Cât de mulți oameni se vor infecta și cât de rapid se va răspândi varianta Delta?

Răspunsurile pot varia, în mare parte, în funcție de zonele în care locuim și de cât de mulți oameni din acea zonă sunt vaccinați. În unele cazuri, un oraș cu o rată scăzută de vaccinare care este înconjurat de zone cu rată crescută de vaccinare s-ar putea trezi cu o epidemie a virusului, iar rezultatul ar putea fi „un focar hiperlocal”.

4. Încă mai avem multe de învățat

O întrebare importantă este dacă varianta Delta poate produce forme mai severe de boală decât virusul original. O altă problemă este modul în care noua variantă afectează corpul, scrie Science Alert.

„Se pare că tusea și pierderea mirosului sunt simptome mai puțin comune. Durerile de cap, durerea în gât, secrețiile nazale și febra sunt prezente, având în vedere studiile recente din Regatul Unit, acolo unde peste 90% dintre cazurile de COVID-19 sunt cauzate de varianta Delta”, a explicat Yildirim.

5. Vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva variantei Delta

Cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a ne proteja împotriva variantei Delta este să ne vaccinăm. Fie că suntem vaccinați sau nu, este important, de asemenea, să respectăm măsurile de prevenție împotriva infectării cu virusul SARS-CoV-2, precum distanțarea fizică, spălatul des pe mâini și purtarea măștii de protecție.

Bineînțeles, mulți oameni nu se pot vaccina, fie din motive de sănătate, dificultăți logistice sau păreri personale. Va fi varianta Delta un motiv suficient pentru ca unii oameni să decidă să se vaccineze? Nimeni nu știe asta cu certitudine, însă este posibil, a spus Wilson, care încurajează pe orice persoană care încă mai are nelămuriri să întrebe medicul de familie despre vaccinarea împotriva COVID-19.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Motivul pentru care varianta Delta ar putea atinge în curând „capacitatea de vârf” a coronavirusului

Avertisment OMS: un nou val de COVID este iminent, varianta delta se răspândește în Europa

Eficienţa vaccinurilor împotriva variantei Delta. Ce spune Valeriu Gheorghiţă

Avertismentul doctorului Anthony Fauci: Varianta Delta a coronavirusului, cea mai mare ameninţare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase