Home » Știință » Motivul pentru care varianta Delta ar putea atinge în curând „capacitatea de vârf” a coronavirusului

Motivul pentru care varianta Delta ar putea atinge în curând „capacitatea de vârf” a coronavirusului

Motivul pentru care varianta Delta ar putea atinge în curând „capacitatea de vârf” a coronavirusului
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 26.06.2021

Nicio variantă de coronavirus observată până acum nu a fost mai îngrijorătoare ca Delta, tulpina identificată inițial în India în luna februarie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis recent că Delta este cea mai „capabilă” variantă de până acum, având în vedere că se răspândește cu mai multă ușurință decât alte variante și ar putea duce la cazuri mai severe în rândul oamenilor nevaccinați.

Delta este o variantă superspreader (foarte contagioasă), cea mai urâtă versiune a virusului văzută până acum”, a spus Eric Topol, director al Institutului de Cercetare Scripps.

Însă, este posibil ca Delta să fie cea mai urâtă versiune la care va ajunge virusul. Cu alte cuvinte, virusul SARS-CoV-2 ar fi atins ceea ce epidemiologii numesc „capacitate de vârf” (peak fitness).

Varianta Delta a fost detectată în peste 80 de țări

Topol și virologul italian Roberto Burioni au explorat acest scenariu într-o scrisoare publicată recent în jurnalul Nature. Cei doi au scris că virusul va atinge un punct în care nu va mai suferi mutații pentru a deveni mai infecțios. În acel caz, „o variantă finală va persista și va deveni tulpina dominantă, trecând doar prin variații minime și ocazionale”.

Este mult prea devreme pentru a ști dacă acest lucru s-a întâmplat, având în vedere că Delta nu este încă dominantă la nivel global. Însă, cel mai probabil, scenariul se va adeveri curând. Delta a fost detectată în peste 80 de țări până acum și este dominantă deja în India și Regatul Unit.

Coronavirusul trece constant prin mutații

„Cu siguranță, Delta urcă pe scara capacității. Indiferent dacă este în vârf sau nu, eu cred că este foarte greu de spus până când nu vom vedea mai multe schimbări. Dacă Delta devine dominantă în lume și nimeni nu se schimbă, atunci vom ști cam într-un an sau doi că aceasta este cea mai capabilă variantă”, a explicat Andrew Read, care studiază evoluția bolilor infecțioasă la Universitatea de Stat din Pennsylvania, SUA.

Coronavirusul trece constant prin mutații în moduri relativ inofensive, însă uneori o mutație transformă virusul într-o amenințare mult mai mare. O nouă variantă se dezvoltă, aceasta putând să scape de anticorpii generați ca reacție la vaccin sau infecție anterioare, astfel rezultând o boală mult mai gravă sau răspândire mult mai ușoară.

„Niciun vaccin uman nu a fost vreodată complet inutil”

Cel mai bun mod pentru ca noul coronavirus să atingă „capacitate de vârf”, au scris Topol și Burioni, este să devină mai contagioasă. Dacă variantă se răspândește deja rapid, nu va exista o nevoie urgentă pentru ca această să păcălească sistemul imunitar al corpului. Pur și simplu, varianta poate sări de la o persoană la alta.

De asemenea, este posibil ca două variante separate, spre exemplu Delta și Alpha, să-și combine mutațiile pentru a produce o tulpină mult mai infecțioasă. Astfel, o descendență complet nouă o va înlocui pe Delta și va deveni dominantă, potrivit Science Alert.

„Cea mai mare îngrijorare momentan este numărul oamenilor care au virusul și numărul de variante generat”, a spus Read.

Totuși, vaccinurile vor oferi cel mai probabil cel puțin un grad minim de protecție împotriva oricărei variante sau tulpini. „Niciun vaccin uman nu a fost vreodată subminat de o variantă până la punctul în care vaccinul să fie complet inutil”, a adăugat Read.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Avertismentul doctorului Anthony Fauci: Varianta Delta a coronavirusului, cea mai mare ameninţare

Studiu: Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva tulpinii Delta a coronavirusului

Varianta Delta a coronavirusului, tot mai prezentă la nivel global. Alexandru Rafila spune ce este de făcut

Medicul Valeriu Gheorghiță spune că varianta Delta va deveni dominantă: „Perspectiva unui nou val e clară”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase