Home » Știință » Un tânăr de 18 ani va călători în spațiu alături de Jeff Bezos. Va fi cel mai tânăr astronaut din istorie

Un tânăr de 18 ani va călători în spațiu alături de Jeff Bezos. Va fi cel mai tânăr astronaut din istorie

Un tânăr de 18 ani va călători în spațiu alături de Jeff Bezos. Va fi cel mai tânăr astronaut din istorie
Oliver Daemen și Jeff Bezos. Sursa foto: Profimedia/ Shutterstock
Publicat: 17.07.2021

Câștigătorul anonim care urma să călătorească în spațiu alături de miliardarul Jeff Bezos în doar câteva zile nu va mai urca la bordul navei spațiale New Shepard din cauza „unor conflicte privind planificarea evenimentului”, a anunțat compania Blue Origin.

Câștigătorul licitației, care a plătit 29,7 milioane de dolari pentru a zbura în spațiu alături de unul dintre bogații planetei, va fi înlocuit de Oliver Daemen, proaspăt absolvent de liceu. Tânărul de 18 ani a obținut licența de pilot în 2020 și are de gând să studieze fizică și managementul inovației la Universitatea Utrecht din Țările de Jos în septembrie.

Daemen este fiul lui Joes Daemen, CEO al Somerset Capital Partners BV, o firmă de investiții cu sediul în Țările de Jos. Prețul biletului lui Daemen, achiziționat de tatăl său, nu a fost încă dezvăluit.

Într-o filmare publicată pe rețeaua de micro-blogging Twitter, Daemen a spus că este „foarte încântat” și că vizează „de-o viață întreagă” să ajungă în spațiu. „Oliver reprezintă o nouă generație de oameni care ne va ajuta să construim calea către spațiu”, arată un comunicat al companiei Blue Origin.

Oliver Daemen va fi cel mai tânăr om care ajunge în spațiu, iar Wally Funk cel mai bătrân

În afară de Jeff Bezos și fratele său Mark Bezos, Daemen va fi însoțit de Wally Funk, un pilot veteran american în vârstă de 82 de ani. Oliver Daemen va fi cel mai tânăr om care ajunge în spațiu, iar Wally Funk cel mai bătrân, potrivit Blue Origin.

Nava spațială New Shepard, care este așteptată să decoleze din vestul statului american Texas săptămâna viitoare, la data de 20 iulie, va duce pasagerii la peste 100 km deasupra suprafeței Pământului într-o misiune care ar trebui să dureze în jur de 10 minute. Trei sau patru dintre acele minute vor fi în spațiu.

Data lansării misiunii coincide cu aniversarea a 52 de ani de la aselenizarea misiunii Apollo, în 1969, scrie The Guardian.

Peste 7.600 de persoane din 159 de țări au participat la licitație prin care a fost desemnat un câștigător care să-l însoțească pe Bezos în spațiu. Profitul va merge la Club for the Future, o organizație non-profit care promovează carierele în știință, tehnologie, inginerie și matematică. Blue Origin a mai anunțat că va finanța cu 1 milion de dolari 19 organizații non-profit, inclusiv Societatea Spațială Națională și Federația Astronautică Internațională.

New Shepard, o combinație de rachetă și capsulă completă autonomă

Câștigătorul original urmează să participe la o misiunii ulterioară la bordul navei New Shepard, au mai anunțat reprezentanții Blue Origin.

Jeff Bezos, fondatorul miliardar al Amazon și Blue Origin, va scrie în doar câteva zile în ceea ce ar trebui să fie primul zbor suborbital fără pilot cu un echipaj format complet din civili.

Nava spațială New Shepard are o înălțime de 18,3 metri și este o combinație de rachetă și capsulă completă autonomă care nu poate fi pilotată din interiorul său. La fel ca în cazul zborului desfășurat de compania Virgin Galactic a lui Richard Branson, nava New Shepard nu va intra pe orbita Pământului, însă va ajunge la 100 kilometri înălțime. Apoi, capsula se va întoarce cu ajutorul unei parașute. Nava VSS Unity a Virgin Galactic a ajuns la 86 kilometri deasupra suprafeței Terrei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini din interiorul avionului VSS Unity. Primele cuvinte rostite de Richard Branson, odată ajuns în spațiu

Jeff Bezos anunță că prima femeie pe Lună va fi transportată de Blue Origin, compania sa

Cât costă o plecare în spațiu ca turist? Oferta primită de Blue Origin

Petiție împotriva lui Jeff Bezos. Peste 14.000 de oameni nu vor ca fondatorul Blue Origin să se reîntoarcă pe Pământ

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase