Home » Știință » Ingenuity a desfășurat cel mai complex zbor pe Marte

Ingenuity a desfășurat cel mai complex zbor pe Marte

Ingenuity a desfășurat cel mai complex zbor pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 06.08.2021

NASA a anunțat că mini-elicopterul Ingenuity a finalizat „cel mai complex” zbor al său pe Marte.

În cadrul ultimului zbor, derulat în 24 iulie, mini-elicopterul a înregistrat două imagini care au fost combinate pentru a crea o imagine 3D a straturilor inferioare din interiorul craterului Jezero, a anunțat recent NASA.

După ce a decolat pentru a șaptea oară, Ingenuity a înregistrat un „nou record de altitudine”, ajungând la o înălțime de 12 metri, înainte de a efectua patru schimbări de direcţie. În acest timp a înregistrat imagini cu ajutorul camerei color din dotare, înainte de a amartiza din nou.

Ingenuity dă posibilitatea echipei ştiinţifice Perseverance să se afle în două locuri în acelaşi timp”, a afirmat Kevin Hand, membru al echipei care gestionează misiunea științifică.

„Acum ne aflăm în ‘Crater Floor Fractured Rough’ (o regiune din interiorul craterului marțian Jezero n.r.), unde roverul se pregăteşte pentru prima prelevare de probe de pe Marte. În acelaşi timp, Ingenuity oferă o imagine detaliată a unor caracteristici geologice de interes, la mare distanţă de noi”, a explicat Hand.

Misiunea Perseverance poate revoluția cunoștințele despre Marte

La finalul lunii iulie, NASA a anunțat că roverul Perseverance se pregăteşte să colecteze primele mostre de roci marţiene, un eveniment pe care l-a catalogat drept un moment de răscruce al misiunii.

Perseverance a amartizat în Craterul Jezero, de pe Marte, în 18 februarie, mini-elicopterul Ingenuity fiind atașat de el. Craterul Jezero este fundul unui lac, care a secat demult și are un diametrul de aproximativ 45 de kilometri.

Proiectarea şi construcţia roverului a durat opt ani şi a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Misiunea științifică principală, care va dura minim doi ani, este de a găsi urme ale vieții microbiene timpurii pe Marte și să cerceteze geologia și condițiile climatice ale Planetei Roșii.

Ingenuity s-a ridicat pentru prima dată deasupra suprafeței marțiene la jumătatea lunii aprilie, fiind primul zbor al unui elicopter pe altă planetă. Misiunea sa iniţială de 30 de zile a fost ulterior extinsă de către NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

O hartă detaliată cu structura internă a planetei Marte, dezvăluită pentru prima oară

Dovezi ale vieții antice ar fi dispărut de pe Marte. NASA a dezvăluit cine ar fi fost „vinovatul”

Roverul Curiosity al NASA ar fi detectat emisii recente de metan pe planeta Marte

Elicopterul Ingenuity trimis de NASA pe Marte a surprins imagini uimitoare cu Planeta Roșie

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase