Home » D:News » Grăsimea din jurul arterelor poate contribui la sănătatea vaselor de sânge

Grăsimea din jurul arterelor poate contribui la sănătatea vaselor de sânge

Grăsimea din jurul arterelor poate contribui la sănătatea vaselor de sânge
Publicat: 02.03.2020
Cercetătorii susţin că plăcile de grăsime pot ajuta relaxarea tensiunii musculare din artere.

În general, discuţiile despre plăcile de grăsime şi artere se poartă în jurul problemelor de sănătate pe care le cauzează: ateroscleroza, o condiţie medicală care duce adesea a infarct, una dintre cele mai importante cauze de deces la nivel mondial. Ateroscleroza apare atunci când respectivele plăci se formează în interiorul arterelor; totuşi, după cum arată un studiu al cercetătorilor de la Universiatea Michigan, Statele Unite ale Americii, atunci când grăsimea se depune pe exteriorul arterelor, pot exista o serie de beneficii pentru sănătatea noastră, notează Medicalxpress.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că acest tip grăsime, cunoscut sub numele de ţesut adipos perivascular (PVAT), ajută la eliberarea tensiunii sub care se află arterele, permiţând expansiunea vaseor de sânge fără a pune în pericol integritatea acestora.

„În studiul nostru, ţesutul adipos perivascular a redus tensiunea pe care o au vasele de sânge la întindere […] Şi acesta este un lucru bun, deoarece vasul foloseşte mai puţină energie. Nu se află sub atât de mult stres mecanic”, explică dr. Stephanie Watts, profesoară de Farmacologie şi Toxicologie.

Oamenii de ştiinţă care au lucrat la acest studiu propun o extindere a modelului folosit pentru studierea arterelor: tunica intima, stratul interior; tunica media, stratul intermediar şi tunica adventitia, stratul exterior, la care se adaugă PVAT. „De ani buni, am ignorat acest strat, în laboratoare acesta a fost aruncat; în clinici nu era analizat. Dar acum descoperim că poate fi parte integrantă a vaselor noastre de sânge”, a declarat dr. Watts.

El a efectuat o serie de teste asupra vaselor de sânge, aortele în special, ale şobolanilor de laborator şi a descoperit că, în cazul acelor subiecţi care aveau stratul PVAT intact, vasele de sânge se aflau sub un stres mai mic faţă de arterele celor ale căror plăci de grăsime de pe exteriorul aterelor erau afectate.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase