Home » Știință » Cercetătorii monitorizează o nouă variantă a coronavirusului cu o rată de mutație neobișnuit de ridicată

Cercetătorii monitorizează o nouă variantă a coronavirusului cu o rată de mutație neobișnuit de ridicată

Publicat: 01.09.2021
Cercetătorii monitorizează o nouă variantă a coronavirusului cu o rată de mutație neobișnuit de ridicată
Sursa foto: Hepta

Oamenii de știință din Africa de Sud monitorizează o nouă variantă a coronavirusului cu o rată de mutație neobișnuit de ridicată și a cărei frecvență a crescut treptat în lunile recente.

Varianta, cunoscută drept C.1.2., a fost semnalată la sfârșitul lunii august de Platforma de Secvențiere, Inovație și Cercetare KwaZulu-Natal în cadrul unui studiu care încă nu a fost evaluat de alți experți.

Deși majoritatea cazurilor de coronavirus din Africa de Sud sunt momentan cauzate de varianta Delta, prima oară detectată în India, varianta C.1.2. a atras atenția cercetătorilor pentru că mutația sa este aproape de două ori mai rapidă decât cea observată la alte variante globale.

Frecvența sa rămâne relativ scăzută, iar până acum a fost detectată în mai puțin de 3% dintre genomurile secvențiate de la descoperirea variantei în luna mai, deși acest nivel a crescut de la 0,2 la 2% luna trecută.

„Avem încredere că vaccinurile vor continua să ne protejeze”

Oamenii de știință de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud au spus că varianta este „prezentă la niveluri scăzute”, fiind mult prea devreme pentru a prezice cum va evolua.

„Momentan, noi nu avem date experimentale care să confirme cum reacționează varianta la anticorpi. Însă, avem încredere că vaccinurile administrate în Africa de Sud vor continua să ne protejeze împotriva formelor severe de boală și a deceselor”, a explicat Penny Moore, cercetător la NICD.

Până acum, varianta C.1.2. a fost detectată în toate cele nouă provincii sud-africane, precum și alte zone ale lumii inclusiv China, Noua Zeelandă, Marea Britanie și Mauritius.

Africa de Sud, lovită de un al treilea val dominat de varianta Delta

Totuși, varianta nu este destul de frecventă încât să reprezinte „interes” sau „îngrijorare”, la fel ca în cazul variantelor extrem de contagioase Delta și Beta, care au apărut în Africa de Sud anul trecut.

Africa de Sud este cea mai afectată țară a continentului, peste 2,7 milioane de cazuri de COVID-19 fiind anunțate până acum, dintre care 81.830 au fost fatale, scrie Science Alert.

Varianta Beta a declanșat un al doilea val de infecții în decembrie și ianuarie, iar țara este acum lovită de un al treilea val dominat de varianta Delta care ar putea să se suprapună cu un al patrulea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna față de varianta Delta a scăzut la 66%

Risc de spitalizare de 29 de ori mai mare pentru cei nevaccinați și infectați cu varianta Delta

Avertismentul unui cercetător elveţian: Va apărea o „super variantă” a coronavirusului

Ce este varianta Delta a coronavirusului? Tot ce trebuie să știi

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase