Home » Știință » Cel mai lung sistem de peșteri cunoscut din lume a stabilit un nou record

Cel mai lung sistem de peșteri cunoscut din lume a stabilit un nou record

Cel mai lung sistem de peșteri cunoscut din lume a stabilit un nou record
Credit foto: Facebook / Mammoth Cave National Park
Publicat: 25.09.2021

Cel mai lung sistem de peșteri cunoscut din lume a stabilit un nou record, după ce topografii au petrecut ore întregi pentru a cartografia încă 13 kilometri de pasaje din Parcul Național Mammoth Cave, din Kentucky.

Coridoarele de la Mammoth Cave au acum o lungime de 676 km, potrivit Serviciului Parcului Național (NPS), relatează Live Science. 

„Multe dintre plimbările în peșteră sunt lungi și dificile, implicând alpinism, expunere pe verticală, tuneluri de acces, apă și noroi”, a declarat Karen Willmes, managerul operațiunilor din est.

Aceasta nu este prima dată când Mammoth Cave „crește.” În 1969, s-a înregistrat un total de 105 km de pasaje documentate. Apoi, în timpul unei cercetări de 14 ore, din septembrie 1972, speologii CRF au descoperit o legătură între sistemul Mammoth Cave și sistemul Flint Ridge. Astfel, distanța totală a ajuns 232 km.

Cum s-a format sistemul Mammoth Cave

De atunci, s-au mai adăugat mai mulți kilometri la sistemul Mammoth Cave, inclusiv după descoperirea conexiunilor dintre acesta și peșteri mai mici, cum ar fi Proctor, Roppel și Morrison, conform declarației NPS.

Sistemul Mammoth este un labirint enorm care s-a format prin eroziunea calcarului, fenomen cunoscut ca topografie carstica, fiind observat și în alte roci solubile, precum marmura și ghipsul. Topografia carstică apare atunci când apa de ploaie și râurile se scurg sub pământ prin fisuri, fracturi și găuri și apoi umblă mult sub pământ, dizolvând încet și modelând roca subterană moale, potrivit unei postări pe blog a Departamentului de Interne SUA și NPS.

  • În fiecare an, mai mult de 2 milioane de persoane vizitează sistemul de peșteri.
  • Mammoth Cave găzduiește 130 de specii de animale sălbatice, inclusiv 14 specii de troglobiți sau animale care trăiesc exclusiv în peșteri, cum ar fi peștele fără ochi din sud (Typhlichthys subterraneus).
  • Parcul Național Mammoth Cave este unul dintre singurele 13 situri naturale din SUA recunoscute ca Patrimoniu Mondial de către Organizația Națiunilor Unite.

Cel mai lung sistem de peșteri subacvatice din lume se află în statul mexican Quintana Roo, din Peninsula Yucatan. În 2018, cercetătorii au anunțat că au fost conectate două sisteme de peșteri subacvatice cunoscute anterior, formând sistemul mai mare Sac Actun, care măsoară acum 347 km lungime.

Citește și:

Un bârlog plin cu sute de mii de oase, inclusiv umane, a fost descoperit într-o peșteră din Arabia Saudită

Genomul unui om dintr-o populație necunoscută până acum, recuperat dintr-o peșteră

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire care elucidează originea omului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase